Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Kővágóörs, ecsérpusztai templomrom

Kővágóörs, ecsérpusztai templomrom 3.jpgA Kővágóörsöt körülvevő hajdani falvak emlékét őrzi az ecsérpusztai templomrom.
Már 1082-ben község állt ezen a helyen -a hajdani Ecsér falu-, mely a török időkben elpusztult.
A romokat körülvevő szigorúan védett terület halmai alatt az egykori jobbágyfalu házai rejtőznek, feltárásuk után ez lesz az első korhű Árpád-kori magyar falu a Balaton partján

Kővágóörs, ecsérpusztai templomrom 1.jpgAz egykori templom román stílusban épült a XII-XIII. században, később a XIV-XV. században bővítették, átalakították. Ecsér papját a XIV. század eleji pápai tizedjegyzékek említik először. Az itteni Szűz Mária egyházról 1353-ból tudunk. 1433-ban kegyura, Ecséri László királyi altárnokmester pápai búcsúengedélyt szerzett a templomnak. Ezt követően valószínűleg ő építette az előcsarnokot és a sekrestyét. A templom körül hajdanában temető is volt, a cintermet lezáró kőkerítés nyomai halványan ma is kivehetők. A templomot a faluval együtt 1548-ban égették fel a törökök.

Kővágóörs, ecsérpusztai templomrom 2.jpgA román kori háromhajós, félköríves szentélyzáródású templom romjai viszont ma is állnak. A védőszentjét, Szent Kristófot ábrázoló freskó nyomai még láthatók. A templom déli oldalán előcsarnok volt, az északkeleti oldalon sekrestye és csontkamra (ossarium). A szentély a hajónál magasabbra épült, lépcsője előtt pedig a kegyúri család tagjainak sírjait találták meg. Egy hatalmas keresztelőmedence is előkerült, valamint több, gyönyörűen faragott kő. A templom közvetlen környezete védett terület, a gyep alatt vannak a hajdani falu házainak maradványai. 1962-ben ásatásokat kezdtek, feltárták a templom körítő falának alapjait és az egykori község egyik lakóházának maradványait is.

forrás: Gyurkó János, Árpád-kori templomok a Kárpát-medencében

Geocaching adatok

Geoláda adatai: Ecsérpusztai templomrom, Révfülöp (GCECSR)
Szélesség N 46° 49,889'
Hosszúság E 17° 36,456'
Magasság: 120 m
Megye/ország: Veszprém

http://www.geocaching.hu/caches.geo?id=1642

Nagyobb térképért klikk a képre!

turaterkep.jpg

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.