Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Lébény, Szent Jakab templom

Lébény, Szent Jakab templom_1.jpgHa az 1-es főúton tart Hegyeshalomból Győr felé, érdemes megtenni a pár kilóméteres kitérőt, hisz itt található az ország egyik legrégebbi (1212) műemlék temploma.

Lébény története elválaszthatatlanul összefonódik a Benedek-rendi apátsági templom történetével. A Szent Jakabnak szentelt templom alapítási évét nem ismerjük, de okleveles adatok szerint 1212-ben már állt.
A monostort 1242-ben tatárok, 1271-ben Ottokár cseh király katonái dúlták fel, majd a XV. században németek gyújtották fel a kolostort és a templomot.

Lébény, Szent Jakab templom_2.jpgA bencések a törökök támadásakor hagyták el a lébényi monostort és Szentmártonba /Ma Pannonhalmára/ költöztek. A templom és a rendház tulajdonosa 1638-tól a jezsuita rend, ők tartják rendben az időközben romossá váló épületet.
A templom történetének új szakasza 1862-ben kezdődött, amikor August Essenwein, német építész, 1866-tól a nürnbergi Germanisches Museum igazgatója vezetésével hozzákezdtek a templom három évig tartó belső felújításához, majd 1872-79 között a külső restauráláshoz.
Essenwein új belső berendezést is tervezett, Klein, bécsi festő pedig üvegablakokat készített és képpel díszítette a főkapu orommezejét (Három királyok imádása, 1879.).
Belsejében szép szárnyasoltár található.

Ezen kivül érdemes megtekinteni a Faluházat, a temetői kápolnát, a volt Pálos rendházat és számos régi és új szobrot is.

forrás: Gyurkó János, Árpád-kori templomok a Kárpát-medencében

Geocaching adatok

Lébényi Árpád-kori templom (GCLEBE)
Szélesség N 47° 44,254'
Hosszúság E 17° 23,205'
Magasság: 118 m
Megye/ország: Győr-Moson-Sopron
Geoláda típusa: Hagyományos geoláda

http://www.geocaching.hu/caches.geo?id=1009

Nagyobb térképért klikk a képre!

turaterkep.jpg

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.