Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Mánfa, Árpádkori Templomrom (Sarlós Boldogasszony)

Mánfa, Árpádkori Templomrom (Sarlós Boldogasszony)2.jpgA Sarlós Boldogasszony tiszteletére szentelt templom festői völgyben, a településtől nyugatra található.

A mai település Mánfa és Budafa (Pécsbudafa) egyesüléséből jött létre. Nevét az oklevelek Manfa, Márnfa alakban írták.
A település birtokosai a Bátmonostori-, Kisvárdai családok voltak, majd a pécsi püspökség birtoka lett.

Mánfa, Árpádkori Templomrom (Sarlós Boldogasszony) 1.jpgA török időkben is lakott hely volt, azonban lakossága megfogyatkozott. A hódoltság végén csak 12 lakost számoltak össze a településen.
1949-ban hozzácsatolták (Pécs) Budafát, majd 1958-ban Komlóhoz csatolták. 1991-ben népszavazáson szakadt el Komlótól.

A templom a XII. században épült román stílusban. Hosszúkás négyszögletű hajóját négyszögű, dongaboltozatos szentély zárja le. A hajó eredeti románkori félköríves ablakai mellett csúcsívesek is láthatók. Tornya román stílusú, ikerablakait oszlopocskák választják el. Sisakja később készült. A XIV. században bővítették a templomot gótikus stílusban. Az északi falát elbontották, északi irányban három méterrel kitolták és támpillérekkel erősítették meg. A templom nyugat felől tagozott, korai kőosztású csúcsíves kaput kapott, felette kis félköríves ablak, az északi oldalon pedig már egyenes záródású, faragott kő betétes ablakocska létesült.

Mánfa, Árpádkori Templomrom (Sarlós Boldogasszony) 4.jpgA sekrestye XIX. századból való, s ugyanerre az időre tehető a déli kapu barokk keretezésű átalakítása, a déli oldal álcsúcsíves ablaka és négyszögű kórusablaka.

A hagyomány szerint a középkori település elpusztult, odébb költözött - a templom viszont túlélte a török idők pusztítását is, ám környékét visszavette a természet. Úgy találtak rá, hogy a rengetegbe tévedt, és szarvával a harangkötélbe akadt bika "harangozva" felhívta rá a figyelmet.

 

 

 

Geocaching adatok

Mánfai Árpád-kori templom (GCMANF)
Szélesség N 46° 9,500'
Hosszúság E 18° 13,575'
Magasság: 220 m
Megye/ország: Baranya
Geoláda típusa: Virtuális geoláda

http://www.geocaching.hu/caches.geo?id=398

Nagyobb térképért klikk a képre!

turaterkep.jpg

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

lakatzol@gmail.com

(Lakat Zoltán, 2017.02.17 21:06)

Mikor lehet látogatni a templomot, mikor lehet belülről megnézni?