Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Tar, Szent Mihály-templom

tar_szent_mihaly_templom_2.jpgA Mátra nyugati szélén, a Zagyva völgyében fekvő falu délkeleti oldalán emelkedő dombvonulat peremén áll az erődített fallal körülvett egyhajós, középkori eredetű, Szent Mihálynak szentelt katolikus templom. A domboldalban húzódik mögötte a temető.

A kerítőfal kapuján bemenve a nyugati homlokzat elé kissé kiugró barokk, hagymakupolás torony magasodik fölénk. Timpanonos, két-két toszkán jellegű oszlop által tartott előrészen át vezet a tornyon keresztül az út a templomba. A hajó déli falához is csatlakozik egy négyzetes előcsarnok, ott a másik bejárat. Két nyílása van, egyik gótikus (a Tari család címerével), a másik reneszánsz stílusú. A templom északi falához csatlakozik a sekrestye. A szentélyrész háromkaréjos. A hajó csehsüveg boltozatos, félkupolával fedettek a szentélykaréjok. Gótikus falfülkék is vannak, meg ülőfülke. A hajó északi és déli falán falképek láthatók (1370 körül készültek), a szentélykaréjok képei a 15. század első negyedéből valók. A berendezés 19-20. századi. A szószék a 18. században készült.

tar_szent_mihaly_templom_1.jpgA ma szentélynek használt épületrész a 13. század közepén épült. A 14. század végén bővítették, nyugati végén kéthajós térrel. Tari Lőrinc, a birtokos 1411-26 között megnagyobbíttatta (ekkor kapott a templomhajó kőbordás hálóboltozatot). A török időkben megrongálódott, tető nélkül romladozó templomot a 17. században kezdték helyreállítani, majd a 18. század végén teljesen átépítették (barokk ablakok kerültek a gótikus ablakok helyére, ekkor készítették a padokat és a szószéket, ekkor emelték a tornyot is). 1804-ben új sekrestye épült. 1978-1984 között történt a régészeti kutatás és a műemléki helyreállítás. A déli előtérben építéstörténeti kiállítást és kőtárat rendeztek be. Visszaállították a gótikus ablakokat, és a megnyitották a déli kaput, s bemutatásra kerültek a középkori freskók. A templomdomb melletti emelkedőn áll a Tari család erődített udvarházának romja.

forrás: www.hu.wikipedia.org, www.muemlekem.hu

Geocaching adatok

GCTapo (GCTapo)
Szélesség N 47° 56,800'
Hosszúság E 19° 44,796'
Magasság: 206 m
Megye/ország: Nógrád
Geoláda típusa: Hagyományos geoláda

http://www.geocaching.hu/caches.geo?id=3165

Nagyobb térképért klikk a képre!

turaterkep.jpg

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.