Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Kastély és épületromok

Magyarországon, szebbnél szebb kúriák, kastély és épületromok bújnak meg elhagyatottan az erdők mélyén, a Grassalkovichoktól kezdve az Esterházyakig. De ki gondolná, hogy a festői úrilakokat is még gyönyörűbbé tudja tenni az idő kegyetlen vasfoga?

Gazdag ország vagyunk - talán túlzottan is. Ami igazán szép, az mulandóságában is lenyűgöző tud maradni. Érthetetlen, hogy ilyen szép épületek miért állnak évtizedek óta sorsukra hagyva, várva az elkerülhetetlen pusztulást, a végső és teljes enyészetet. Így romos állapotukban is érdemes azonban megnézni, és elképzelni, milyenek lehettek valaha, fénykorukban.

 

 

Cikkek

Nagytoldipuszta klasszicista kúria (Andocs)

2012.07.23

Nagytoldipuszta klasszicista kúria (Andocs) 1.jpgSomogy megye a pálosok egyik legsűrűbben lakott területe volt, a XIV. században nyolc kolostora volt a rendnek, nem egy közülük országos hírű. Napjainkban Nagytoldi-pusztán egy romos klasszicista kúria és régi majorsági épületek találhatóak a kastély az egykori pálos kolostor helyén épült A kúria épülete és az előterében álló szép régi fák rögtön szembe tünnek ha közúton közelítjük meg a települést.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Kastély és épületromok | Hozzászólások: 0

Sólyi papírmalom

2012.04.14

Sólyi papírmalom 3.jpgSóly egyik nevezetessége a falutól 500 méternyire északra, a Séd partján található malomrom. Az egykori papírmalmot a zirci apátság kezdte építtetni, 1790-ben kezdett termelni. Termékei között hatvan különféle, eltérő vízjelű készítményt tartottak nyilván. 1851-ben szűnt meg Sólyban a papírgyártás.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Kastély és épületromok | Hozzászólások: 0

Somlószőlős, Zichy-kastély

2012.05.08

Somlószőlős, Zichy-kastély 1.jpgKözép-Dunántúl egyik kevéssé ismert, az elmult fél évszázad alatt ugyancsak megviselt kastélyépület áll Somlószőlősön. A kastélyt a XVIII. században barokk stílusban építették. 1850 körül romantikus ízlésben átépítették.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Kastély és épületromok | Hozzászólások: 0

Széchenyi-kastély (Sopronhorpács)

2014.02.15

sopronhorpacs_szechenyi_kastely_1-.jpgA volt Széchenyi-kastély 1772-1773-ban épült barokk stílusban, az 1800-as években felújították. Itt kapott helyet a cukorrépa-nemesítéssel foglalkozó kutatóintézet. A kastély parkja védett. A falu a XVIII. században került a Széchényiek tulajdonába. A XVIII. század második felében az akkor még ligeterdőben álló földszintes épületre az 1800-as évek elején a cenki kastélyt is továbbépítő Széchényi Ferenc húzatott manzárdtetővel lezárt emeletet, és alakított ki körülötte szép parkot.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Kastély és épületromok | Hozzászólások: 0

Székesfehérvár (Csala-puszta), Kégl-kastély

2012.05.02

Székesfehérvár (Csala-puszta), Kégl-kastély 1.jpgFejér megye leglátványosabb kastélya a közigazgatásilag Székesfehérvárhoz tartozó Csalapusztán áll. A kastély 1878-ban historizáló stílusban épült, építtetője, Kégl György Hauszmann Alajost bízta meg a tervek elkészítésével. A csalai kastély 1873-ban készült el, eklektikus-döntően neoreneszánsz elemeket tartalmazó-stílusban. A jelenleg romos állapotú kastély magántulajdon.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Kastély és épületromok | Hozzászólások: 0

Turai, Schossberger kastély

2012.04.14

Turai, Schossberger kastély 5.jpgA neoreneszánsz stílusú turai kastélyt a gabonakereskedő családból származó Schossberger Zsigmond a kor egyik legnagyobb építészével, Ybl Miklóssal terveztette, s az impozáns épületet a bárói család nyári tartózkodásra használta 1883-tól.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Kastély és épületromok | Hozzászólások: 1

Wenckheim-kastély (Póstelek)

2013.05.30

postelek_wenckheim_kastely_1.jpgAz épület 1947-ben még használható állapotba lehetett, mert felmerült, hogy gyógypedagógiai intézetett nyitnak benne. A terv nem valósult meg. A kastély évtizedeken át gazdátlanul pusztult. Az épületnek az utolsó döfést az jelentette, hogy 1983-ban életveszélyessé nyilvánítottak, ekkor ugyanis a polgári védelem egy gyakorlat keretében a kastély egy részét felrobbantotta és elhordta.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Kastély és épületromok | Hozzászólások: 0

Wenckheim-kastély (Szabadkígyós)

2012.08.08

Wenckheim-kastély (Szabadkígyós) 1.jpgA szabadkígyósi Wenckheim-kastély 1875 és 1879 között épült Ybl Miklós tervei alapján, neoreneszánsz és ekletikus stílusban. Az egyik legimpozánsabb, legépebben megmaradt Békés megyei kastély. Az épületet körülöleli az impozáns kastélypark, napjainkban iskola működik benne.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Kastély és épületromok | Hozzászólások: 1