Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Kastély és épületromok

Magyarországon, szebbnél szebb kúriák, kastély és épületromok bújnak meg elhagyatottan az erdők mélyén, a Grassalkovichoktól kezdve az Esterházyakig. De ki gondolná, hogy a festői úrilakokat is még gyönyörűbbé tudja tenni az idő kegyetlen vasfoga?

Gazdag ország vagyunk - talán túlzottan is. Ami igazán szép, az mulandóságában is lenyűgöző tud maradni. Érthetetlen, hogy ilyen szép épületek miért állnak évtizedek óta sorsukra hagyva, várva az elkerülhetetlen pusztulást, a végső és teljes enyészetet. Így romos állapotukban is érdemes azonban megnézni, és elképzelni, milyenek lehettek valaha, fénykorukban.

 

 

Cikkek

Esterházy-kastély (Fertőd)

2012.08.08

Esterházy-kastély (Fertőd) 1.jpgA kastélyegyüttes kiépítése és fénykora Esterházy „Fényes" Miklós herceghez kötődik, aki 1762-től haláláig, 1790-ig folyamatosan építkezett, hogy létrehozza az uralkodói udvarokhoz mérhető rezidenciáját, s ahol mindennaposak voltak fényűző ünnepségek. Eszterházán nemcsak a korszak magas rangú családjai látogattak el, hanem Mária Terézia császárnő-királynő is vendégeskedett.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Kastély és épületromok | Hozzászólások: 0

Fekete-kastély (Balatonederics)

2013.05.13

balatonederics_kastely_1.jpgMég ma is borzongva mennek keresztül Balatonederics külterületén, a 71-es úton azok, akik ismerik a tóra páratlan kilátással bíró (alsó és felső) „fekete kastélyok” hátborzongató történetét. Évtizedek óta mállik, pusztul, de statikailag még rendben van, a négyszintes kastély az 1.2323 hektáros ősfás parkjával„ lakóterülete” 840 m2, rézsútosan kapaszkodik a domboldalba, a felső szintekről a Balatonra látni.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Kastély és épületromok | Hozzászólások: 2

Fenékpusztai Festetics-major és kiskastély

2013.05.13

fenekpusztai_kastely_2.jpg18. század elején az antik romoktól alig néhány száz méterre a bécsi udvar spanyol lovasiskolát létesített – ezt vásárolták meg 1739-ben a Festeticsek, Fenékpuszta gazdasági épületeit, s később a kiskastélyt 1820-ban kezdte el építtetni a Festetics család.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Kastély és épületromok | Hozzászólások: 2

Festetics kastély (Keszthely)

2012.08.08

Festetics kastély (Keszthely) 3.jpgA Festetics kastély a város legismertebb és leglátogatottabb műemléke, ez a gyönyörű barokk épület az ország harmadik legnagyobb kastélya. A Festetics-kastély Keszthely kiemelkedő jelentőségű műemléke. Építése még a 18. század közepén kezdődött el, ám csak az 1880-as években nyerte el végleges formáját. A város minden évben több kulturális eseménynek ad helyet, amelyek egy részét a Festetics-kastély dísztermében szervezik. Önálló kongresszusi központtal és színházzal rendelkezik.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Kastély és épületromok | Hozzászólások: 0

Geszt, Tisza kastély és a Tisza kripta

2012.05.02

Geszt, Tisza kastély 1.jpgGeszt nevezetessége a Tisza-kastély. A borosjenői Tisza-család 1766-ban jutott mezőgyáni és geszti birtokához. 1772-ben már felépült a mai késő barokk stílusú kastély, s ettől kezdve ez volt a 4100 holddal rendelkező Tisza-család fészke.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Kastély és épületromok | Hozzászólások: 0

Grassalkovich-kastély (Gödöllő)

2012.08.08

Grassalkovich-kastély (Gödöllő) 3.jpgMagyarország egyik legnagyobb barokk kastélya az 1700-as évek elején épült Grassalkovich-kastély. 1867-től királyi pihenőrezidenciává alakították, enteriőrjei ma is ezt a kort idézik.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Kastély és épületromok | Hozzászólások: 0

Hajmáskéri tüzérlaktanya

2012.04.14

Hajmáskéri tüzérlaktanya 4.jpgHajmáskéren 1901-1910 között épült fel a császári és királyi tüzérségi kiképző laktanya, Európa egyik legnagyobb katonavárosa.Az épületegyüttes egy részét romos állapota miatt le kellett bontani, egyes épületek új funkciót kapva felújításra kerültek. Sok épület azonban - pld. a parancsnoksági épület is - egyenlőre csak tovább pusztul.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Kastély és épületromok | Hozzászólások: 4

Kemencei templomrom és körítőfal

2012.08.16

Kemencei templomrom és körítőfal 1.jpgA plébánia felett, magaslaton helyezkednek el a hajdani középkori templomnak és körítőfalának maradványai. Ma csak a körítőfal északi és keleti oldala áll, a déli oldalán 5 támpillér, egy XVI századi széles félköríves kapu, mellette egy befalazott, keskeny szemöldökgyámos gótikus ajtó, feljebb régi pincebejárat.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Kastély és épületromok | Hozzászólások: 0

Kremsier-kastély (Barcs-Belcsapuszta)

2013.05.30

barcs_kremsier_kastely_1.jpgGazdag ország vagyunk - talán túlzottan is, ha hagyunk egy olyan szép épületet elpusztulni, mint a közelben található Kremsier-kastély (Barcs-Belcsapuszta).
Érthetetlen, hogy egy ilyen szép épület miért áll itt évtizedek óta sorságra hagyva, várva elkerülehetlen sorsát, a végső és teljes enyészetet. Így romos állapotában is érdemes azonban megnézni, és elképzelni, milyen lehetett valaha, fénykorában.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Kastély és épületromok | Hozzászólások: 1

Nádasdladány, Nádasdy-kastély

2012.05.02

Nádasdladány, Nádasdy-kastély 13.jpgA historizmus korának egyik legszebb magyar épületébe, az 1500-as évek angol és skót kastélyainak mintájára épült Nádasdy-kastély.

 
Teljes bejegyzés | Menüpont: Kastély és épületromok | Hozzászólások: 0