Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Festetics kastély (Keszthely)

2012.08.08

Festetics kastély (Keszthely) 2.jpgA Festetics kastély a város legismertebb és leglátogatottabb műemléke, ez a gyönyörű barokk épület az ország harmadik legnagyobb kastélya. A Festetics-kastély Keszthely kiemelkedő jelentőségű műemléke. Építése még a 18. század közepén kezdődött el, ám csak az 1880-as években nyerte el végleges formáját. A város minden évben több kulturális eseménynek ad helyet, amelyek egy részét a Festetics-kastély dísztermében szervezik. Önálló kongresszusi központtal és színházzal rendelkezik.

Festetics Kristóf gróf 1745-ben kezdte építtetni. 1770 táján kétszeres alapterületűre bővítették a kastélyt. Később Festetics György folytatta az átalakítást. 1801-ben elkészült a híres könyvtár díszes berendezése és 1804-ben a kápolna. Ekkor már kétemeletes, gazdagon díszített, fényűzően berendezett kastély volt, amit Festetics Tasziló gróf a múlt század végén (1883 és 1887 között) tovább bővíttetett. A jelentős átalakítások során a kastély belső berendezése is megújult. Ekkor kapott az épület egységes külső díszt és az új épületrészt egy magas toronnyal kapcsolták a régihez.

Festetics kastély (Keszthely) 3.jpgNéhány év múlva a kastély előtt vezető utat távolabbra helyezték és akkor állították a parkba a díszes szökőkutat. A ma is használt díszes főkaput 1893-tól használják. A kastély bejárata előtt áll Festetics György szobra (Lukácsy Lajos alkotása), melyet 1945-ben helyeztek ide a város főteréről. A második világháború után a kastély több intézménynek volt átmeneti otthona, egyes részei nagyon károsodtak, és a helyreállítás csak a nyolcvanas években fejeződött be. Ma a kastély nagy része múzeumi célokat szolgál. Közel 90 000 kötetes könyvtára, kastély enterior - 16 teremben - régi magyar fegyverek gyűjteménye, a Windischgrätz-féle afrikai trófeagyűjtemény mellett időszakos kiállítások is várják a sok ezer látogatót.

Festetics kastély (Keszthely) 1.jpgA kastély egyik legimpozánsabb terme a déli szárnyban található, 1801-re elkészült könyvtárterem, amely a Festeticsek által gyűjtött enciklopédiák, metszetek, felvilágosodás korabeli szépirodalmi művek, szakkönyvek és tudományos folyóiratok tárháza. A könyvtár állománya ma meghaladja a 90.000 kötetet– több olyan ritkaság is található köztük, amelyekből szerte a világon csak egy-egy példány ismert.

Festetics kastély (Keszthely) 4.jpgMásik gyönyörű terme a kastélynak az egykori ebédlő, amely ma országos hírű hangversenyek, operakoncertek – vagy nem kevésbé híres esküvők – helyszíne. Akárcsak a csodálatos kastélykert – vagy angolpark – ahol a benne sétálók nemcsak a XVIII. szd. végén találtak jó levegőt s csendes nyugalmat – a ma emberének is ugyanezt a békét nyújtja.

Festetics kastély (Keszthely) 5.jpgA kastély ma több kiállításnak ad otthont. Az iszlám kiállítás egyedülálló Magyarországon: a kuwaiti Rajab Tareq múzeum jóvoltából megismerhetjük a Marokkótól Indiáig elterülő iszlám világ művészetét. A Hintómúzeum ban – amely egykor kocsiházként és istállóként szolgált – a gyönyörűen restaurált homokfutókat, lovasszánokat, díszes kocsikat nézegetve elmerenghetünk azon, hogy mit értettek egykoron „lóerő” alatt… Nagy- és kisgyerekek szívét dobogtatja meg Európa egyik legnagyobb, több mint 500 m 2 -es terepasztal a, amely az új múzeum tetőterében látható. A kitömött állatok kedvelői külön kiállítási teremben nézhetik meg a Windischgrätz-, Széchenyi-, Kittenberger trófeagyűjteményt.

Nyitvatartás:
Keszthely, Kastély u. 1.
szeptember 1. - június 30. kedd - vasárnap: 9.00 - 17.00
július 1 - augusztus 31. minden nap: 9.00 - 18.00

Belépő 2000 Ft, gyereknek 1000 Ft.
Ha a Vadászati, Történelmi Vasút- és a Hintómúzeumba is vásárolunk belépőt, kedvezményt adnak.

forrás: www.west-balaton.hu, www.utazzitthon.hu

Nagyobb térképért klikk a képre!

turaterkep.jpg

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.