Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Turai, Schossberger kastély

2012.04.14

Turai, Schossberger kastély 4.jpgA neoreneszánsz stílusú turai kastélyt a gabonakereskedő családból származó Schossberger Zsigmond a kor egyik legnagyobb építészével, Ybl Miklóssal terveztette, s az impozáns épületet a bárói család nyári tartózkodásra használta 1883-tól. Az összetett alaprajzú épület mintájául a Loire-menti kastélyok szolgáltak, belső elrendezésében olasz reneszánsz vonások tükröződnek. Az épület folyosói donga-és keresztboltozatosak, az előcsarnokot, a lépcsőházat és a Pálmaházat egykor díszítőfestés borította.

Turai, Schossberger kastély 5.jpgA főbejáraton belépve néhány lépcsőfok visz fel a magasföldszinti előcsarnokba, ennek természetes megvilágítását fénycsapdákkal kiegészített üvegkupola biztosította. A földszinti folyosón elindulva a pálmaházba juthatunk, mely közvetlen kapcsolatban áll a Magyarország domborzatának mintájára kialakított 10 ha-os parkkal.

Turai, Schossberger kastély 3.jpgA kastéllyal szinte egy időben épült az Operaház, melynek belső terei, díszítőfestései visszaköszönnek. A központi csarnok boltíveit, a Pálmaházat növényi ornamentikájú festés, a lépcsőház kazettás mennyezetét, a tetőtéri szintet groteszk díszítőfestés emeli ki, amit Scholz Róbert, az Operaház oldallépcsőjének falfestője készített. Az 50 év élettartamú festés maradványai ma még láthatóak.

Turai, Schossberger kastély 1.jpgAz épület egyediségének további jellemzője, hogy korának összes technikai vívmányát magában foglalta. Az eredetileg 98 helységből álló épületben volt pl. étellift, központi fűtés, villanyáram, vízvezeték, minden szinten fürdőszoba, a falak között 30 cm-es légréteg szolgált szigetelésül, a kandallókürtők pedig a szellőzést biztosították.

Turai, Schossberger kastély 2.jpgA család tavasztól őszig tartózkodott a turai impozáns kastélyban, Schossberger Zsigmond halála (1900) után a több ezer hektáros birtokot fia, Viktor (1868-1938) örökölte. Viktor halála után két gyermeke, Viktor és Klára volt az utolsó Schossberger-tulajdonos, - Viktor munkaszolgálatosként halt meg, Klára 1945-ben Angliába költözött.

Turai, Schossberger kastély 6.jpgA II. világháborúban főhadiszállás és hadikórház volt, bútorait széthordták, az eredetileg telepített faállományának csak töredéke maradt meg. A háború után állami tulajdonba került, 1973-ig iskola működött benne. Állaga folyamatosan romlott. A főúri épületet 1990-ben vette meg indiai tulajdonosa, 2004-ben a többségi tulajdont két magyar üzletember vásárolta meg. A tervek szerint ötcsillagos szállodakomplexumot alakítanak ki, új épületszárny építésével növelnék a mesebeli kastélyt.

A 31 év után, 2005. augusztusában megnyitott épület Budapesttől 50 km-re található Turán, nyári időszakban naponta 9-19 -ig várja a látogatókat.

Jegyárak:

Belépő: 1.500 Ft
Kedvezményes felnőtt belépő: 550 Ft
Kedvezményes diák- és nyugdíjas jegy: 350 Ft
Óvodás korú gyermekeknek (7 éves korig) nem kell belépőt váltani.

Megközelítés:

A kastély megközelíthető az M3-as autópályáról Tura – Bag kihajtónál letérve.

forrás: www.utazzitthon.hu

Geocaching adatok

A turai Schossberger kastély (GCTURA)
Szélesség N 47° 36,285'
Hosszúság E 19° 36,013'
Magasság: 128 m
Megye/ország: Pest
Geoláda típusa: Hagyományos geoláda

http://geocaching.hu/caches.geo?id=942

Nagyobb térképért klikk a képre!

turaterkep.jpg

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

laccee83@gmail.com

(Sszotyori-Nagy László, 2017.07.14 17:42)

Üdv.

A kastély jelenleg felújítás/átépítés alatt van, nem látogatható.
2017.07.13