Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Alcsabi templomrom (Csabrendek)

2013.06.06

alcsabi_templomrom_4.jpgCsabrendeket Nagytárkánypuszta felé elhagyva, kb. 1,5km-re jobbra egy földúton, a műúttól 500m-re látható a szántóföld közepén egy fás liget, ez a liget rejti az alcsabi templom romját, a hajdani templom valószínűleg a 13. században épült. A templomrom sűrűn benőtt bozótós, csalános között bújik meg, sarokfalai egy méter magasan még állnak.

alcsabi_templomrom_1.jpgCsabrendek ősi település, már a kőkorszakban is éltek itt emberek a Csúcshegy lejtőjén, amikor a mélyebben fekvő részeket még tenger borította. Később a kelták, majd a rómaiak lakták a vidéket, majd őket a pannon szlávok, később pedig a szlovének követték. Egykoron, a török idők előtt, Csabrendek három településrészből állt: Alcsab vagy Csabpuszta, Felcsab vagy Szentistváncsab és Rendek.

alcsabi_templomrom_2.jpgMindegyik önálló templommal is rendelkezett, míg a törökök a településekkel együtt le nem rombolta. Az elnéptelenedett települések aztán az egykori Rendek helyén, Csabrendek néven épült újjá. Az egykori Alcsab helyén már csak ez a templomrom található az elvadult növényzetben megbújva.

A helyiek Szentesházi-templomromnak nevezik.

Földrajzi koordináták: É 47° 0' 17.43" , K 17° 20' 33.69"

forrás: www.templomaink.hu, www.wiki.utikonyvem.hu

Nagyobb térképért klikk a képre!

turaterkep.jpg