Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Balatonboglári középkori templomrom

2013.06.01

balatonboglar_kek_kapolna.jpgBalatonboglár az egykori Nagyberek által körülvett három tanúhegyen jött létre. A város három dombra épült (Várdomb, Temető-domb, Sándor domb), ezek közül a Temető-domb őrzi a legtöbb látványos kulturális örökséget, amelyek a település történetére utalnak.

Balatonboglár egyik nevezetessége a Kék Kápolna, 1856-ban épült a neogótika jegyében. A műemlék egykor Körmendy családé volt, melyet a családi síremlékként használtak.

balatonboglari_templomrom_1.jpgAz 1970-es évek óta, közel 40 éve kulturális események színtere. Minden év májusától képzőművészeti, illetve más művészeti ágazatokból nyitott kiállítás tekintethő meg.

A Kápolna udvarában található a Balatonboglári középkori templomrom, amely a város első temploma volt. Az ásatásból kiderült, hogy a templom a XIII. századból való.

balatonboglari_templomrom_2.jpgUgyanebből az időből maradt ránk egy ősi temetkezési hely, amelynek maradványi láthatóak a dombon. Az Árpád-kori templom feltárása a közelmúltban tört ént meg. A teljesen a föld alá került romot a régészeti feltárás után stilizált vörös homokkő fallal jelzik, középen az oltárt jelképező Árpád-kori kő vel. A romok állagmegóvására és az emléktábla avatására 2000-ben került sor.

Geocaching adatok

Vörös & Kék (GCBBVK)
Szélesség N 46° 46,623'
Hosszúság E 17° 39,530'
Magasság: 159 m
Megye/ország: Somogy
Geoláda típusa: Hagyományos geoláda

http://geocaching.hu/caches.geo?id=1130

Nagyobb térképért klikk a képre!

turaterkep.jpg

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.