Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Balatonfüred, Papsokai-Siskei templomrom

2011.06.21

Balatonfüred, Papsokai-Siskei templomrom 308.jpegA 71-es számú útról letérve, Balatonszőlős felé tartva a Siske utcán, majd a Vázsonyi úton, Balatonfüred vége előtt jobbra, a régi temető területén található a Papsokai templomrom.

 

 

 

 

Balatonfüred, Papsokai-Siskei templomrom 313.jpegPapsoka helységnév - pap falva, pap birtoka - a tihanyi bencések birtoklására utal. E birtokon laktak az apátság szolgái. A település a mai Vázsonyi út és a Siske utca által határolt részen, a mai izraelita temető végéig elnyúló területen feküdhetett. Saját templommal rendelkezett, melyet Szent Mihály tiszteletére rendelt az egyház, s mely köré a település központja rendeződött. Balatonfüred északnyugati részén, a Balatonszőlősre vezető út északi oldalán, a dombon lévő temetőben, a Siske forrástól nyugatra, igen szép természeti környezetben elhelyezkedő, kitűnő balatoni kilátással bíró templom.

Balatonfüred, Papsokai-Siskei templomrom 339.jpegPapsoka falu Szent Mihály temploma egy római villa alpjaira épült a XII. században. A XIII. században karzattal, a XIV. században egy toldalékkal, a XV. században gótikus szentéllyel bővült és ekkor épülhetett a templom körítőfala is. Feltárása során került elő egy XI. századi gazdagon díszített, aranyozott, vörösréz körmeneti kereszt (1964/1965). A falut a tihanyi bencés szerzetesek egyházi szolgálói lakták. Siske falu neve 1373-ban szerepelt először. Ez a templomrom az egyetlen megmaradt emléke a hajdan volt falvaknak."

Balatonfüred, Papsokai-Siskei templomrom 302.jpegValószínű, hogy a Szent Mihály templom Veszprémnek a török által történt elfoglalása után pusztult el. Az ekkor leégett tetőzetű templom anyagát a környékbeli lakosok hordhatták el építőkőnek házaik felrakásához. Ma már csak a templom romjai lelhetők fel. A templom romjai mellett található Keöd József sírja, aki az első menetrendszerint közlekedő balatoni gőzhajó, a Kisfaludy utolsó kapitánya volt.

 

 

 

 

 

 

Geocaching adatok

Papsoka templomrom (+C) (GCPaps)
Szélesség N 46° 57,666'
Hosszúság E 17° 51,676'
Magasság: 192 m
Megye/ország: Veszprém
Geoláda típusa: Hagyományos geoláda

http://www.geocaching.hu/caches.geo?id=411

Nagyobb térképért klikk a képre!

turaterkep.jpg

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.