Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Béndekpusztai templomrom (Hács)

2012.07.23

Béndekpusztai templomrom (Hács) 2.jpg1331-ben említették először írásos dokumentumok a települést. Temploma gótikus stílusban épülhetett valamikor ezidőtájt, romjai ma is látszanak az épebben megmaradt, újabb templom romjai mögött!

A hácsiak azt beszélik, hogy a falu lakói a törökök elől ebbe a templomba menekültek, de a törökök felgyújtották azt, így mindenki bennégett.

Béndekpusztai templomrom (Hács) 1.jpgA település azonban később újra benépesedett, 1857-ben építették azt a templomot (kápolnát), aminek romjai a ládát is rejtik. Ekkor a területet a Kacskovics-család birtokolta, nekik van egy romos kastélyuk a közeli Gyugyon is. A család néhány tagjának sírja közvetlenül a templom mellett ma is megtalálható. Aztán a lakosság egyre fogyatkozni kezdett, az utolsó családok 1970 körül költöztek el innen.

Béndekpusztai templomrom (Hács) 4.jpgRégészek és történészek kimutatták, hogy az egykori avar szállásterület határa valahol a Balaton környékén, pontosabban Keszthely és Fenékpuszta közelében húzódhatott, és arrafelé vezetett át az Észak-Itáliából a Duna felé vezető kereskedelmi és hadiút. Ennek védelmére az avarok főként bizánci és germán fegyvereseket telepítettek le a környéken.

Az eddigi legdélebbi leletek Hács-Béndekpusztáról kerültek elő, a sírokban még aranytárgyakat is találtak! Egy másik igen fontos lelet pedig Wulfila gót betűs Újtestamentum-fordításának töredéke, ezt is Béndekpusztán lelték meg.

Béndekpusztai templomrom (Hács) 6.jpgA Béndek-pusztai XIII. századi gótikus kápolna a török időben a faluval együtt elpusztult, de a romjai még láthatóak. 1590 körül, a török dúlás elől a kápolnába menekült a lakosság. Egy portyázó török csapat rájuk gyújtotta a tetőt, mindnyájan meghaltak. A rom mellett áll az 1857-ben felszentelt és az 1970-es évek végéig használt kis klasszicista templom, amelyet részben a régi kápolnára építettek, így az altemplomul szolgált. A törökök által elpusztított béndekiek csontjait az altemplomban kialakított ossariumban helyezték el a XIX. századi építők.

Béndekpusztai templomrom (Hács) 7.jpgA templom a több mint harminc éves magánya alatt nagyon rossz állapotba került. Felújítását - Molnár Zoltán kántor és segítői lelkes szervező munkája eredményeként -2009-ben kezdte meg a katolikus közösség. 2011.június 25-én hálaadó szentmisét mutatott be Gyuriga Károly plébános úr a részben felújított, új tetőzetet kapott templomnál, amelyen közel százan vettek részt. A szervezők hagyományteremtő szándéka szerint ezután minden év szeptemberének harmadik szombatján, a béndeki búcsú napjához közeli időpontban tartják meg a béndekiek találkozóját.

forrás: www.geocaching.hu,

Geocaching adatok

Béndekpuszta szelleme (GCBEND)
Szélesség N 46° 39,655'
Hosszúság E 17° 42,800'
Magasság: 195 m
Megye/ország: Somogy
Geoláda típusa: Hagyományos geoláda

http://www.geocaching.hu/caches.geo?id=1893

Nagyobb térképért klikk a képre!

turaterkep.jpg

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.