Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Budapest-Margitsziget, Domonkos kolostorrom

2012.06.25

Budapest-Margitsziget, Domonkos kolostorrom 1.jpgA középkorban Nyulak szigetének nevezték a mai Margit-szigetet, amely kezdettől a királyi család birtoka volt. A margitszigeti domonkos rendi apácakolostort IV. Béla alapította Szűz Mária tiszteletére.

A Nyulak szigeti Boldogasszony-zárda a középkorban a sziget legfontosabb intézménye, legjelentősebb és leggazdagabb szerzetesi épülete volt.

Budapest-Margitsziget, Domonkos kolostorrom 4.jpg1259-ből ismert az alapítólevele, az épülete ekkorra már készen állt. IV. Béla a tatárjárás után tett fogadalma – miszerint, ha elkerülik a pusztulást, születendő gyermekét az egyháznak ajánlja – értelmében lánya, Margit lakhelyeként alapította. Ő építtette a szigeten az apácakolostort és a kolostor melletti királyi házat is. Margit először a veszprémi ágostonos kolostorba került, majd 1252-ben 12 másik apácával együtt érkezett a szigetre.

Budapest-Margitsziget, Domonkos kolostorrom 3.jpgA Szűz Mária tiszteletére szentelt zárdát először az ágostonosok, majd a domonkos rendiek irányították, létrejöttében nagy szerepet kapott Ákos budai prépost. A kolostor vagyonának alapját hatalmas birtokai adták, 1270-ben már nyolcvan falu tartozott hozzá. Megerősítését segítette az is, hogy a pápa is támogatta, valamint gazdag, előkelő családok gyerekei is ebbe a kolostorba kerültek. Jövedelemforrásai közé tartoztak még jelentős vámösszegek is. IV. László testvére, Erzsébet is a zárda lakója volt, és jelentősen gyarapította vagyonát. A közelben férfi szerzetesházat is építettek, és a királyi ház jelentős országos események színhelye volt: 1266-ban itt kötött békét IV. Béla király a fiával, és itt is halt meg 1270-ben.

Budapest-Margitsziget, Domonkos kolostorrom 5.jpgAz apácák véglegesen a török megszállás alatt hagyták el a kolostort. A török hódoltság óta a terület romterületként látogatható. A látogatható romkertben lévő maradványok több korszak építkezéseit bemutatják. A kolostorkert őrzi az első magyar kertművészeti emléket. 1251-ben már vízvezeték szállította a kert öntözéséhez a vizet. A török uralom idején a Duna hordaléka betemette. A romkert fő elemei a templom, Szent Margit sírja és az apáca kolostor.

Budapest-Margitsziget, Domonkos kolostorrom 2.jpgMargit sírja a templom szentélyében, a diadalív vonalában volt elhelyezve és fallal körülvéve. A síremlék 1271-ben készült el, Péter és Albert lombardiai szobrászok készítették vörös márványból. 1335-ben új, fehér márvány emlékmű készült, Tino di Camino körének egy szobrásza által. Ezt már a szentély mögé, a zarándokoktól védett helyre építették.

Budapest-Margitsziget, Domonkos kolostorrom 6.jpgA kolostor jelentősége Margit halála után még tovább növekedett, szentté avatása kapcsán. Már életében több csodás eseményről tudósítottak, életéről, sírjáról és az apácakolostorról sok részletet megőrzött az 1276-ban kezdődött vizsgálat és annak jegyzőkönyvei. Ezek szövegére épült a Margit-legenda is, mely több változatban készült el, és egyik magyar fordítását Ráskai Lea készítette el, aki a kolostor lakójaként több kódexet is leírt az 1510-es években.

forrás: www.hg.hu, www.hu.wikipedia.org

Geocaching adatok

Szent Margit sírja (GCszms)
Szélesség N 47° 31,749'
Hosszúság E 19° 3,113'
Magasság: 105 m
Megye/ország: Budapest
Geoláda típusa: Hagyományos geoláda

http://www.geocaching.hu/caches.geo?id=103

Geocaching adatok

Nyulak szigete (+C) (GCMUSZ)
Szélesség N 47° 31,611'
Hosszúság E 19° 3,036'
Magasság: 105 m
Megye/ország: Budapest
Geoláda típusa: Hagyományos geoláda

http://www.geocaching.hu/caches.geo?id=682

Geocaching adatok

Nevezetes fák a Margitszigeten (GCACHE)
Szélesség N 47° 31,114'
Hosszúság E 19° 2,664'
Magasság: 112 m
Megye/ország: Budapest
Geoláda típusa: Multi geoláda (9H+1V)

http://www.geocaching.hu/caches.geo?id=3114

Nagyobb térképért klikk a képre!

turaterkep.jpg

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.