Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Budaszentlőrinci pálos kolostor romja

2013.04.28

budaszentlorinckolostor_legifoto.jpg"Szépjuhászné állomás közelében, a völgy felőli oldalon, a Budakeszi úti erdészet épületei felől is könnyen megközelíthető helyen találhatók az egykori budaszentlőrinci pálos kolostor romjai. A kolostort a XIII. és XIV. század fordulóján olasz építőmesterek építették. A kolostor helyszínéül egy románkori templom melletti területet választottak az egykori Nádor falu szélén. A hely a Szentlőrinc, majd Budaszentlőrinc nevet a rend védőszentjéről kapta. Építtetője a pálos rend volt, amely az egyetlen magyarországi alapítású szerzetes rend. Alapítója Boldog Özséb esztergomi kanonok először Pilisszentkereszten (mai nevén Klastrompuszta) telepítette le a Pilis remetéit. Az építés idején a környék gyéren lakott, nagyobb településektől távol eső, erdőkkel körülvett, csendes hely volt.

budaszentlorinckolostor_1.jpgAz elszigeteltség a szerzetesi élet egyik feltétele volt. Mivel a kolostorban élőknek önmagukat kellett megvédeni, olyan helyszínt választottak, ahonnét a környék könnyen áttekinthető volt. A kolostor a János-hegy és a Hárs-hegy közötti nyeregben épült, amely stratégiailag megfelelőnek bizonyult. Nem messze a kolostortól egy négyzet alapú építmény romjai is megtalálhatók. Funkciója nem egyértelmű. Valószínűleg a kolostorhoz tartozó őrbástya vagy gazdasági épület volt. A kolostor híres volt a maga korában hatalmasnak számító méreteiről és gazdagon díszített belső helyiségeiről. A legenda szerint a kolostort titkos alagút kötötte össze a közeli Bátori-barlanggal. Az összeköttetést azonban sem a kolostor, sem a barlang feltárása alkalmával nem találták meg.

budaszentlorinckolostor_2.jpgA XVI. században jelentős átépítésen és bővítésen esett át a kolostor. A budaszentlőrinci kolostor ez idő tájt a pálos rend központjának számított. A kolostor lakói önellátó módon gazdálkodtak. Ismeretes, hogy a környéken bányákat működtettek és a Hárs-hegy lejtőin növényeket termesztettek. A kolostort a török hódítók pusztították el. Falait tíz napon át ostromolták. A porig rombolás helyett csak a használhatatlanná tétel volt a céljuk. A barátok elmenekültek, kincseiket a Felvidékre menekítették. A rend központját áthelyezték a lengyelországi Czeslochowába. A kolostort soha többé nem használták. Falai részben még a XVIII. században is álltak. A megmaradt, földből kiemelkedő romokat a XIX. és XX. század folyamán a környékbeli építkezésekhez széthordták.

budaszentlorinckolostor_3.jpgA XX. században megkezdett ásatások során feltárták a kolostorrom és a közeli négyzet alapú építmény alapjait. Néhány éve a templom fő- és egyik oldalhajójában keresztet állítottak. 2001 augusztusában a főtemplom romjai között szabadtéri oltár felállítására került sor. A romok teljes körű feltárása jelenleg is tart. A kutatási terület a helyi erdészet engedélyével, előzetes egyeztetés alapján látogatható. A kolostorrom a Gyermekvasút Szépjuhászné állomásától pár száz méterre található. Néhány perces sétával megközelíthető."

forrás: www.muemlekem.hu

Geocaching adatok

Budaszentlőrinci pálos kolostor romjai (GCBSKR)
Szélesség N 47° 31,612'
Hosszúság E 18° 57,299'
Magasság: 359 m
Megye/ország: Budapest
Geoláda típusa: Virtuális geoláda

http://www.geocaching.hu/caches.geo?id=3857

Nagyobb térképért klikk a képre!

turaterkep.jpg

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.