Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Bükkszentlélek - pálos kolostorrom

2011.09.28

Bükkszentlélek - pálos kolostorrom 125.jpg A Bükk rejtekében, 710 m magasságban, a világtól elzárt ősvadonban épült föl a pálos szerzetesek kolostora, igazi, remeték számára való helyen.

Ómassáról meredek úton, az ún. Szuszogó ösvényen lehet följutni a kolostor romjaihoz. Némi ereszkedővel találhatott a középkor embere is a közeli forrásoknál (Mária-forrás, Ámor-forrás) vizet. A Szentlélek tiszteletére elnevezett kolostor titulusáról kapta a terület ma használatos nevét (Bükkszentlélek). A templom falai ma is magasan állnak, a kolostor falainak is jelentős maradványai vannak. A templom egyhajós, szentélye sokszögzáródású. Hossza 20,5 m, szélessége 9,5 m.

Bükkszentlélek - pálos kolostorrom 114.jpg

A 13. században és a 14. század elején a főúri rend nagy lendülettel folytatta kolostoralapító tevékenységét. 1219-ben már tudunk a Miskolc nemzetség tapolcai bencés apátságáról, 1240-ben már remeték laktak a mai szentléleki kolostorrom helyén. 1248-ban említik először az Őrsúr nemzetség kácsi, bencés rendi apátságát, 1232-ben Kilit egri püspök (Bél-Ug nemzetség) alapította az apátfalvi ciszterci monostort. 1347-ben Monoszlai Miklós, egri püspök alapít pálos kolostort, Felsőtárkány mellett, a mai Barátréten 1329-1333 között Dörögi Miklós, egri püspök a karthauziakat telepíti le.

Bükkszentlélek - pálos kolostorrom 019.jpg

A 13. században a pálos rend által terjesztett irányzat előtérbe került, bár maguk a székhelyül szolgáló épületek túlnyomó hányadban mára már eltűntek. Megmaradt emlékként, hírmondójaként áll a Látó-kövek által közrefogott, a róla elnevezett Szentléleki-völgyben a szentléleki pálos kolostorrom.

IV. Béla uralkodása idején az Ákosok azon nemzetségbe tartoztak, kik saját gazdasági gyarapodásukra hatalmasságuk kiépítését tartották elsődleges szempontnak. Az Ákosok borsodi birodalmának három jelentős pillére volt: központja (Diós-)Győr, ahol kővárat építenek (mai diósgyőri vár), a másik Dédes vára, a harmadik pedig Cserépvár.

Bükkszentlélek - pálos kolostorrom 3.jpg

Az Ákos nembéli Ernye határozottan törekedett Dédes megerősítésére, hiszen ezáltal a mai Bán-völgyének (korábban Vadna-patak völgye), valamint az északi területek fontos központját tarthatta kezében. A vár építésével párhuzamosan egy sor más jelentős intézkedést tett a vidék helyzetének, így a Bükk rengetegeiben élő remeték helyzetének rendezése érdekében. Egy 1240-ből származó oklevélből kiderül, hogy a "remeték földje" megelőzte az itt lévő monostor létrejöttét. Egy másik oklevél 1260-70-es években már az új monostort említi, mely a "remeték földjének" nevezett helyen jött létre. Az Ákosok kolostora akárcsak Győrben a pálos rendhez tartozott.

Bükkszentlélek - pálos kolostorrom 118.jpg

A megmaradt romok szép, gótikus építményre utalnak. Joggal tételezhetjük fel, hogy ugyanazon építőmesterek építhették, kik a győri várat és a monostort is létrehozták. A késői klasszikus gótika jegyében épült az egyhajós, hosszú szentélyű egyházi épület, melyhez észak felől két boltszakaszos sekrestye csatlakozik, mögötte kerengős kolostor kapcsolódik. Az épület korai voltára utal a sokszögű szentélyzáródás támpillérek nélküli megoldása és a sekrestye egyenes falú lezárása. A körtetagos profilú, bordás keresztboltozat finoman faragott növénydísszel sűrűn borított faloszlopokra, illetve a szentély két boltszakasza között hármas oszlopkötegre támaszkodik. Ez utóbbinak levelei között férfimaszk rejtőzik. A magas diadalív félkörívben zárul. A hajó boltozata gyámokra metsződik. A nyugati homlokzatot csak egy magasra helyezett ablak töri át.

Bükkszentlélek - pálos kolostorrom 6.jpg

A 14.-15. században egymás után kaptak a királyi adományokat a szerzetesek. János király 1530-ban még megerősített egy adománylevelet, de 1540 körül már világiak kezére jutottak a birtokaik, s az elszegényedett kolostor elnéptelenedett. Az 1739-ben Diósgyőrbe visszatelepülő pálos szerzetesek már nem vállalkoztak a rommá vált monostor újjáépítésére.

Szerkesztői megjegyzés:

Gépjárművel megközelíthető, a gépkocsit a turistaháznál lehet hagyni.
A romok a turistaház mögötti erdőben található.
Szabadon látogatható, kisállat bevihető, a kolostorrom felújítás alatt áll.

Nagyobb térképért klikk a képre!

turaterkep.jpg

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

grausz.laszlo@freemail.hu

(Grausz László, 2014.01.22 16:59)

A terület és a kolostor gyönyörű. Több mint ötven éve jártam ott elöször, s azóta is számtalanszor felkerestem. A közvetlen környék is tartogat szépségeket, érdrkrsségeket. A közelben vannak a látókövek. Három különböző helyről is lehet látni a környéket, a dédesi várhegyet és tiszta időben az Alacsony Tátrát. (tavasszal és összel) Kicsit odébb megkereshető az Örvénykő. Itt sokat tartózkodott Jókai Mór, amikor bújdosnia kellet, addig amig a felesége menlevelet nem hozott Komáromból.Vannak ragyogó ízű, szép források is nagyon közel. Mária forrás a látókövek alatt, a vadászháznál, Ómassa felé a Jubileum forrás, stb.
Éedemes ezt a területet meglátogatni.