Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Csákányospusztai templomrom (Szárliget)

csakanyospuszta_3.jpgCsákányospuszta fekvése országos szinten is kiemelkedő. A pár házból álló szórványnak jellegzetes mikroklímája van, sok völgyébe egész télen át nem süt be a nap. Tőle délnyugatra kezdődnek a Vértes 400 m körüli hegyei, a település közelében található a hegység legmagasabb pontja, a Nagy-Csákány (487 m). A településen keresztülfolyik a Csákány-patak, valamint átszeli az Országos Kéktúra útvonala.

csakanyospuszta_1.jpgCsákányospuszta helyén valaha falu állt. A középkori települést a XIII-XIV. századi birtoklevelek tanúsága szerint Csákányosegyháznak nevezték. A nemrég folytatott régészeti ásatások alatt meglepő dolgokra akadtak: megtalálták az egykori Csákányosegyháza falut, annak a templomát és temetőjét, amik a föld alatt rejtőztek. Temetőjében László János régész, a Tatabányai Múzeum munkatársa és segítői tárták fel a templom mellett lévő sírok egy részét,  kiásták a kápolnát, amit ma is meg lehet tekinteni. 1947-ig Felsőgallához tartozott, akkor az anyaközséggel együtt Tatabánya része lett. Jelenlegi lakossága 22 fő (2001).

csakanyospuszta_2.jpgA templom épségben maradt alapjai még láthatóak. Bejárata mellett egy szép román kori kőfaragványra, valamint egy edénymaradványra bukkantak. A település többször hosszú ideig lakatlan volt, de a neve máig megmaradt.

Tatabányai közösségek huszonhét természetvédelmi területet fogadtak örökbe. A Csákányospusztán feltárt középkori templomrom örökbefogadója a Vulkán TSE Természetjáró Szakosztály. Feladatuk a feltárt terület megismerése, rendben tartása, felügyelete és folyamatos ellenőrzése.

csakanyospuszta_4.jpgA Tatabányáról Pest felé induló 1-es út mentén van úgy Szárliget magasságában jobb kézre a Birkacsárda és egy nagyobb parkoló. Itt leparkolhatjuk az autót, és ha elinduluk a kék jelzésen, (mely a Birkacsárda melletti kis műútban kezdődik) 1 km után a 10-20 lelket számláló Csákányospuszta faluba érnénk. Mi a falu előtt azonban jobb kézre eső birkalegelő irányába kell hogy menjünk ahol kb. 250-300 m-t megtéve a földút kacskaringóit követve, megpillentatjuk a domb tetején a kápolnát.

Szélesség (lat): N 47° 31,120' Hosszúság (lon): E 18° 28,060'

Nagyobb térképért klikk a képre!

turaterkep.jpg

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.