Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Cserfekvési templomrom (Mesztegnyő-Hosszúvíz)

2013.02.04

Cserfekvési templomrom (Mesztegnyő-Hosszúvíz) 1.jpgA ma már elhagyott Cserfekvés-pusztán, szép természeti környezetben áll még az építészetileg jelentéktelen, mégis sajnálatra méltó kis templom.

A jelek szerint semmiféle védelmet nem élvez, így jövőjét nem nehéz elképzelni.

Cserfekvési templomrom (Mesztegnyő-Hosszúvíz) 2.jpgA település keleti határában csordogál a tájvédelmi körzet névadója, a Boronkai-patak, hogy a Hunyadyak által létrehozott halastórendszeren átszaladva a Gyótai-halastavaknak hozza az életet. Ha partján folyással szemben indulunk, az élővilág sokféle csodája mellett a végérvényesen elszunnyadt és az ismét ébredező erdei puszták kerülnek elénk. A legnagyobb - Cserfekvés - közigazgatásilag Hosszúvízhez tartozik. Virágospusztának ma már csak egy háza áll, Kopárpuszta a múlté lett, Háromház most ébredezik, Kakpusztát lakják, Szőkepuszta azonban eltűnt.

Cserfekvési templomrom (Mesztegnyő-Hosszúvíz) 3.jpgCserfekvés Hosszúvíz külterületeként a 20. század első felében élte virágkorát, 450 lakójával önálló életet élt. A településen iskola is működött. A gyenge termőképességű talaj miatt errefelé mindig nehéz volt az élet. A mezőgazdaság kollektivizálása, az iskolák és a községi tanácsok körzetesítése végleg tönkretette az ehhez hasonló kis településeket. A szövetkezetekban a munkalehetőség egyre csökkent, a silány talajokon az erdő terjeszkedett a szántók rovására.

Cserfekvés sorsa az 1960-as, 70-es években pecsételődött meg, ekkorra lakói már elköltöztek, a házak nagy részét lebontották vagy idővel összeomlottak. Ma egy kézen meg lehet számlálni a lakott házakat.

forrás: www.templomrom.hu

Geocaching adatok

Elveszett falvak (GCFKAK)
Szélesség N 46° 30,136'
Hosszúság E 17° 28,028'
Magasság: 128 m
Megye/ország: Somogy
Geoláda típusa: Hagyományos geoláda

http://www.geocaching.hu/caches.geo?id=3545

Nagyobb térképért klikk a képre!

turaterkep.jpg

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.