Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Csongrád, Ellés monostor romja

Csongrád, Ellés monostor romja1998-ban befejeződött a csongrádi Ellés-monostor régészeti feltárása, és a megmaradt épületalap helyreállítása, de a középkori kolostor romjai nem váltak a Tisza-parti település látványosságává. Ez részben azért alakulhatott így, mert az Elléspartot nehezen lehet megközelíteni, másrészt, arra a korábbi elképzelésre sem fektettek elegendő hangsúlyt, hogy romkertté alakítsák a területet. Pedig évekkel ezelőtt még az is szóba került, hogy kisebb hajókikötő épüljön az Elléspartnál, onnan lehetne ugyanis legkönnyebben elérni az ártéri magaslatot, ahol egykor a monostor állt.

Csongrád, Ellés monostor romjaA romokhoz két – kitáblázatlan – úton lehet eljutni Csongrádról. Az egyik a bal parti gáton visz, de ez csak akkor járható autóval, ha a sorompót félretolják a töltésen. A másik útvonal a nagyréti dűlőutakon vezet keresztül, és sokkal kacifántosabb. A csongrádi révtől három kilométerre, északra található az a gátlejáró, ami látszólag az alacsonyabb hullámtérbe vezet, de a sűrűben lehet csak kivenni, hogy valójában a töltés fölé magasodó homokdombot rejt a tiszai rengeteg. Azt, hogy ennek a tetején egy monostor terpeszkedett valaha, csupán egy korhadt fatábla mutatja.

A kutatások szerint a 12. században bencések építették fel a templomot, amit egészen a török uralom idejéig használtak. Köveit a 19. századi folyószabályozás után széthordták, a környékbeli tanyák építésénél használták föl. A terület egyébként az 1800-as évek derekáig lakott volt.

A Monostor szabadon látogatható, de nehezen megközelíthető.

forrás: www.delmagyar.hu

A templomrom GPS koordinátái: 46.740324, 20.133485

Nagyobb térképért klikk a képre!

turaterkep.jpg

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.