Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Csopak: Kövesdi (Szent Miklós) templomrom

2011.06.22

Kövesdi (Szent Miklós) templomrom

Csopak: Kövesdi (Szent Miklós) templomrom 061.jpegKövesd falu a XII. században is a honfoglalás kori Atyusz nemzetség birtoka volt. Csopak első hiteles emléke 1277-ből származik. A Szt. Miklós tiszteletére emelt egyházát 1363-ban említik először.

Szent Miklós püspök a Bizánci Egyház nagy szentjei közé tartozik.
1548-ban Kövesdet és Csopakot is felégette a török.

Csopak: Kövesdi (Szent Miklós) templomrom 051.jpegEzekben az időkben a község teljesen elnéptelenedik, és a templom romossá válik.
Az utolsó említése a templomnak 1550-ből származik. Ezután már csak romként említik.

A romtemplomot a Nemesi Közbirtokosság megszerzi és bikaistálóvá alakítja. A községi pásztornak (kanász) házat és melléképületet építenek mellé és nád nyeregtetővel látják el. Az 1966-os régészeti helyreállítás óta látogatható műemlék.

Plul vizimalom:

Csopaki, Plul vizimalom 090.jpeg1277-ben keltezett oklevélben kettő malmot említenek a Nosztréba vezető út alatt, melyet Veszprémi György özvegye Liliom asszony és a veszprémi püspök között létrejött csereszerződés említ.

Az évszázadok során hat malom működött a „Csopaki Séden” A török utáni időben telepednek német nyelvterületről a Plulok, akik később házasságok révén majd mindegyik csopaki malomnak tulajdonosai lettek.

Csopaki, Plul vizimalom 089.jpegA Kisfaludy utcában lévő öreg vízimalmot Molnár Kálmán 1910-ben átépítette, melyet unokái, Plul Vilmos fiai örököltek.

Az államosítás után még az 1970-es évek elején működött, villanymotor segítségével. Majd utána takarmány bolt volt a malomban, de a berendezéshez nem nyúltak.

 

Csopaki, Plul vizimalom 086.jpegÍgy lehetett az 1980-as évek elején látogatható műemléknek kialakítani.

A vízikereket 1982-ben újították fel, mely mára újra fejújításra szorul. Csopak 1977-ben ünnepelte 700-éves évfordulóját. Ekkor az Általános Iskola tanárai a gyermekekkel gyűjtést szerveztek a faluban és azóta a helytörténeti gyűjtemény is a malomban van elhelyezve.

2006-ban az Önkormányzat megvásárolta Plul Kálmántól a lakás és udvar részt, amit szeretnénk helytörténeti múzeummá és képzőművészeti, kulturális központtá kialakítani az Örökségvédelmi Hivatal és a veszprémi Laczkó Dezső Múzeum munkatársainak javaslatait figyelembe véve.

 

Csonkatorony:

Csopaki, Csonkatorony 083.jpegKözépkori, Szent István tiszteletére szentelt templom maradványa. 1266-ban említik először a csúcsíves, egyhajós, egyenes szentélyű templomot, melynek hajója 1830-ban villámcsapástól leégett. 1860 körül omladozó állapota miatt lebontották, de a megmaradt torony a környék egyik legrégibb műemléke.

 

 

 

 

 

 

 

Geocaching adatok

CSOpaki Séta (GCCSOS)
Szélesség N 46° 59,172'
Hosszúság E 17° 55,203'
Magasság: 201 m
Megye/ország: Veszprém
Geoláda típusa: Multi geoláda (1H+4V)

http://www.geocaching.hu/caches.geo?id=1154

Nagyobb térképért klikk a képre!

turaterkep.jpg

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.