Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Dörgicsei templomromok

2011.04.19

A Halomhegy lábánál, a Dörgicsei-medencében fekvő hasonnevű falu mindössze egyike lenne a Balaton-felvidék szép fekvésű településeinek, ha nem büszkélkedne egyszerre három Árpád-kori templomrommal.

Dörgicse vidéke - az itt megtalált régészeti emlékek tanúsága szerint - már az újkőkor óta lakott terület. A leggazdagabb anyagot az ősi leletek közül a közel négyszáz évig tartó római uralom emlékei képviselik. Faragott sírköveik nemegyszer középkori épületek feltárásakor kerülnek elő, hiszen eleink gyakran felhasználták azokat építőanyagként. Kisdörgicse, de különösen Alsó- és Felsődörgicse sok száz éves egyházi emlékei múltjuk, szépségük és különleges építészeti sajátosságaik okán egyaránt említésre méltó, becses műemlékeink közé tartoznak.

Alsódörgicsei (Boldogasszony dörgicsei) templomrom

Alsódörgicsei templomrom.jpgA Balatontól négy kilométerre, északra találjuk a falut. A falu felett a Gerenye-hegy oldalában, mint egy felkiáltójel magasodik a XIII. században épült román stílusú erodtemplom nyugati oromfala 22 m magasra. Az oromfal felso részén három ikerablak látszik, amelyek közül a déli már felújított, míg a másik ketto eredeti állapotban van. A romkertbe felmenve a templom alapfalai és az északi oromfal (torony) bolthajtásai megkapó képet mutatnak. Jeles érdekessége a romnak az akusztikája. A rom mellől gyönyörű kilátás nyílik a környező tájra és a Balatonra. A rom melletti területen tökéletes, rendben tartott pihenőhely van kiépítve.

Gernye hegyi pihenő - Panoráma Szalonnázó: Az Alsódörgicsei Boldogasszony templomrom mellett található a Gernye hegyi pihenő. Ahonnan csodálatos kilátás nyílik a Balatonra, a szemközti Balázs-hegyre, alsófalura és a Zánkáig futó szőlőkordonokra. Ugyanitt tűzrakóhelyek is régóta várják a megpihenni vágyó vándorokat.

Geocaching adatok

Dörgicsei romtemplom (GCdoro)
Szélesség N 46° 54,882'
Hosszúság E 17° 43,722'
Magasság: 247 m
Megye/ország: Veszprém
Geoláda típusa: Hagyományos geoláda

http://www.geocaching.hu/caches.geo?id=266

Felsődörgicsei (Szt. Péter-dörgicsei) templomrom

Felsődörgicsei templomrom.jpgA felsődörgicsei templom egyike hazánk legérdekesebb - e korból származó - egyházi épületeinek. Olyan együttesről van szó, amely valójában két templom - egy XI. századi (XII. századi toldalékkal) és egy XIII. századi rész - egymás mellé építésével jött létre. Kuriózumnak számít a korábbi rész patkó alakú apszisa is, amely egy római kori épület alapfalain nyugszik. Nem sokkal a honfoglalást követően épülhetett (a Bogány-Radvány nemzetség részére), így "eredeti formájában" minden bizonnyal ez lehetett a környék első keresztény temploma.

Felsődörgicsei templomrom 186.jpegÚtikönyvekből, festményekről és fényképekről valószínűleg sokak számára az alsódörgicsei templom a legismerősebb. A Balatonhoz ez áll a legközelebb. A domboldal tisztásán magasodó romokhoz - a falu, illetve a felsődörgicsei templom felől nézve - egyrészt a tó vize, másrészt a zöldellő erdő nyújt festői hátteret. Kegyúri templom volt az épület, így méreteiben és díszítéseit tekintve is a legpompásabb az említettek között. A romegyüttes leghangsúlyosabb eleme a támpillérekkel támogatott téglalap alaprajzú toronytest (a hozzá kapcsolódó hajó falrészeivel), mely apró, de míves ablakaival e kiegészített formában is megkapó látványt nyújt. A templom környékén egy temetőre, valamint egy melléképületekkel kiegészített lakóház nyomaira is rábukkantak a kutatók. Nyáron, az esténként reflektorokkal megvilágított torony tövében nem ritkák a szabadtéri előadások és az egyéb "össznépi" rendezvények.

Geocaching adatok

Dörgicsei mosolygós templomrom (GCdomr)
Szélesség N 46° 55,256'
Hosszúság E 17° 43,475'
Magasság: 235 m
Megye/ország: Veszprém
Geoláda típusa: Hagyományos geoláda

http://www.geocaching.hu/caches.geo?id=3331

Kisdörgicsei (Kisfalud-dörgicsei) templomrom

Kidörgicsei templomrom.jpgDörgicséről Kisdörgicse felé haladva, a régi kőhíd után kb. 100 méterre, rögtön az első földútról balra, a Bere-patak rétjén megtalálható a a XIII. században épült, kisméretu templom romja, amelyet Szent Miklós tiszteletére emeltek.

 

 

Kisdörgicsei (Római v. középkori) kőhíd

Kisdörgicsei kő-híd.jpgA Felső- és Kisdörgicse közötti országút mellett, az úttesttől délre található régi kőhíd az ország egyik legszebb ilyen jellegű műemléke. A dél felé – a Kű-völgy irányába – folydogáló patak fölött átívelő, kőből gondosan rakott, egynyílású híd építésének ideje régóta vitatott: a környéken sok helyütt talált római kori emlék miatt többen a provincia idejéből származónak tartották, mások a csúcsíves nyílás formájából gótikusnak vagy török korinak, illetve „valószínűleg” a XVIII. századinak ítélik. Közelében kellemes park található, piknikezésre is alkalmas helyen. A közeli Kűvölgyben kellemes kirándulásokat lehet tenni.

Nagyobb térképért klikk a képre!

turaterkep.jpg

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.