Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Ecseri templomrom (Szentes)

2012.07.17

Ecseri templomrom (Szentes) 1.jpegSzentes és határának egyetlen, és részben álló középkori műemléke az ecseri templomrom. Egykori templomának romjai ma is láthatóak.

Ecser falut 1138-ban említik először az oklevelekben. A tatárjárás idején elpusztult, később újra benépesült. A lelkigondozást a ferences szerzetesek látták el. A falut és templomát a Gyula ellen vonuló török hadak 1566-ban felperzselték, de a következő évtizedekben visszaszállingózott a lakosság. A tizenöt éves háború idején (1591-1606) néptelenedett el véglegesen.

Ecseri templomrom (Szentes) 2.jpegA mai Ecser határrészen a török idők előtt falu állt, tulajdonosa a Dömösi Prépostság volt. A templom közvetlenül az esztergomi érsekhez tartozott, a lelki gondozást ferencesek látták el. 1733-ban még álltak a torony romjai, ma már nem látható.

A '60-as évek eleji feltárás és konzerválás óta eltelt 45 év alatt a rom állapota sokat romlott. Ismét esedékes lenne egy restaurálás, illetve tető is kerülhetne a maradványok fölé. A romjaiban is gyönyörű épület környezete sajnos eléggé elhanyagolt.

A templomhajó ablakai román stílust őriznek. A szentély nyolcszögletű, mely három oldalával apszist képez a hajóval. Jellegzetes románkori falazású az építmény. Az előkerült régészeti leletek alapján az építés ideje a 13. század második felére tehető.

Geocaching adatok

Ecseri templomrom (GCETR)
Szélesség N 46° 45,362'
Hosszúság E 20° 23,312'
Magasság: 85 m
Megye/ország: Csongrád
Geoláda típusa: Hagyományos geoláda

http://www.geocaching.hu/caches.geo?id=1264

Nagyobb térképért klikk a képre!

turaterkep.jpg

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.