Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Fábiánsebestyéni Pusztatemplom

2012.07.17

Fábiánsebestyéni Pusztatemplom 1.jpgA községtől nyugatra, a Kórógy-ér közelében, kis dombon áll a hajdani falu gótikus templomának romja. A téglából épült, kb. két méter magas rom az egykori templom délnyugati támpilléres sarokfala. A templomrom egy 4000 éves földpiramison áll, gótikus, támpillér- és sarokmaradvány látható.

Fábiánsebestyéni Pusztatemplom 3.jpgA nagyközség Szentes és Gádoros között, a Kórógy-ér mellett terül el. Az 1280-as évek elejétől kunok lakták. Nevét a 13. században épült, Szent Fábián és Szent Sebestyén vértanúk tiszteletére szentelt templomáról kapta. Ezt bizonyítja egy 1400-ból való oklevél, amelyben az elnevezés Zenthfabiansebestyenzallasa alakban fordul elő (utóbb 1561: Fabian Sebestien, 1808: Fábián-Sebestyén, 1903: Fábiánsebestyén). A korai időkben területileg Heves vármegyéhez tartozott, kun beosztás szerint, pedig Kolbász-székhez.

Fábiánsebestyéni Pusztatemplom 2.jpgA 15. század első felében királyi adományként a Gut-Keled nemzetségből származó Maróthi család birtokába került, ettől kezdve a Békés vármegyei gyulai uradalom részét képezte. A Maróthi família kihalása után (1476) a Hunyadiak családi birtoka lett, amelyet Corvin János 1497-ben enyingi Török Imrének és Andrásnak adományozott. 1500-ban vétel útján Nagyváthi-Mágocsi (Porkoláb) Márton tulajdonába került, amelyet 1515-ben királyi oklevéllel is megerősíttetett. Az 1552. évi török hadjárat érzékenyen érintette az ekkor már igen népes falut, de a pusztítást gyorsan kiheverte. Igazolja ezt, hogy 1563-ban 33 adófizető családot írtak össze, 1567-ben pedig már 68 kapuját jegyezték föl a defterekben. A virágzó település az 1596. évi újabb török–tatár dúlást nem élte túl, teljesen elnéptelenedett, területe pusztává vált.

Fábiánsebestyéni Pusztatemplom 4.jpgA XV. század tájékán épült gótikus templom maradványa. A Kórógy-ér partjától nem messze álló templomot Maróthy János macsói bán építtette a környéken élő földműveléssel és állattenyésztéssel foglalkozó emberek számára, melyet Szent Sebestyén és Szent Fábián védőszentek emlékére szenteltek fel. A XVI. században a törökök elpusztították a templomot, és a környezetét, romjai azonban még a XX. század első felében is megtalálhatóak voltak a pusztában. Napjainkra már csak az egykori templom DNy-i sarka áll.

Nemrégiben sor került egy jelentősebb ásatásra a templom körül, felszínre került a templom alapja, és a mellette épült kripta maradványai is.

forrás: www.fabiansebestyen.hu

Geocaching adatok

Fábiánsebestyén, Cserna-féle szélmalom (GCFabi)
Szélesség N 46° 40,177'
Hosszúság E 20° 29,038'
Magasság: 89 m
Megye/ország: Csongrád>
Geoláda típusa: Hagyományos geoláda

http://geocaching.hu/caches.geo?id=1335

Nagyobb térképért klikk a képre!

turaterkep.jpg

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.