Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Ferences templom (Gyula)

gyula_ferences_templomrom_1.jpgA legkorábbi templom még román stílusú lehetett, erre épült rá a három hajós gótikus templom. Hatalmas méretei miatt a kor kiemelkedő alkotásai közé sorolják (50m hosszú, 18,5 m széles, a szentély a mai közút alá esik). Régészek azt feltételezik, hogy ez lehetett a középkori Gyula plébániatemploma. 1931- ben Implom József gyulai múzeumigazgató ásatásai nyomán kerültek felszínre az egykori templom és kolostor romjai. A romokat az állagmegóvás érdekében újra betemették. Falait a nyomvonal megjelölésével jelezték.

gyula_ferences_templomrom_2.jpgMaróti János macsói bán 1405-ben kért engedélyt a pápától Ferences.rendi kolostor alapítására.Engedélyt megkapta, de a közbejött akadályok miatt a kolostor ekkor nem épült fel. A pápa 1410-ben telepített a gyulai uradalomba a ferences rendi szerzeteseket, az itt álló templomuk és renházuk 1420-tól 1566-ig működött. A barátok az 1566-os török támadásakor menekültek el, miután a kolostor enyészetnek indult. A valamikor 35 méter hosszú és 10 méter széles gótikus templomot 1931-ben tárták fel, majd a 60-as években rekonstruálták. Ma már csak szentélye, valamint a hozzáépített cellák egy része látható.

A ferences templom a magyar történelem olyan neves személyeinek szolgál nyughelyül, mint Corvin János lánya Erzsébet és felesége Frangepán Beatrix.

A Ferences romkert ma szabadon látogatható.

forrás: www.utazzitthon.hu, www.muemlekem.hu, www.gyula.varosom.hu

Geocaching adatok

Ferences templom és romkert (GCFERO)
Szélesség N 46° 39,043'
Hosszúság E 21° 15,937'
Magasság: 92 m
Megye/ország: Békés
Geoláda típusa: Multi geoláda (1H+1V)

http://geocaching.hu/caches.geo?id=3306

Nagyobb térképért klikk a képre!

turaterkep.jpg

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.