Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Folyási templomrom

2012.06.24

Folyási templomrom 2.jpgFolyás község Hajdú-Bihar megye északnyugati határán fekszik a Nyugati-főcsatorna mellett, Polgártól délre, annak vonzáskörzetében. Folyás neve fellelhető a középkori dokumentumokban, mint urasági major, nagyobb tanyahelyként szerepel az egri káptalan okleveleiben. Önálló községként csak 1992-től működik.

A megye legkisebb és legfiatalabb, tipikusan mezőgazdasági települése, alsó fokú oktatással, új római katolikus templommal. Határában találunk néhány kunhalmot is, de szomorú látványossága az a 19. század derekán épült romtemplom, amely örök figyelmeztetésként őrzi ma is a II. világháború pusztítását.

Folyási templomrom 1.jpgA XIX. század derekán épített római katolikus templom tulajdonképpen az egyetlen múlt századi építmény. A tornya olyan magas volt a folyásiak szerint, hogy Debrecenig lehetett látni belőle. 1944-ig komoly gondviselés alatt állt a templom. Évtizedekig Harsányi plébá- nos úr tartotta benne az istentiszteletet, és a gyerekeknek a hittanórá- kat.  A történelemben a debreceni, vagy hortobágyi tankcsata (1944. október 9.) néven ismert egyik legnagyobb hazai harci ütközete Folyás környékén zajlott le. Ennek áldozata lett az 1892-ben Pánthy Endre nagyprépost építette kistemplom is. A templomot a II. világháború idején felrobbantották a visszavonuló németek, mert állítólag mint magas megfigyelőpont, katonai szempontból volt elvonulás után elpusztítandó. Kertjében, környékén magyar katonák vannak eltemetve. Helyreállítani nem lehetett, mert a robbantás az alapját teljesen tönkretette, ma csak romjai láthatók a falu déli részén.

Folyási templomrom 3.jpgLegkönnyebben a 3-as számú főútról Nyékládházánál letérve Polgáron át érhető el a település.

Nagyon jó sportolási és kikapcsolódási lehetőséget kínál a község közelében lévő templom-tó. A hármas tórendszer a családosoknak is nyújt szórakozási lehetőséget. Sátorozásra, táborozásra megfelelő hely. A területen található templomrom ma már magántulajdonban van, de ugyanúgy látogatható. Sőt úgy tartják, hogy a romoknak és a területnek pozitív kisugárzása van, ezért a természetgyógyászok kedvelt helye.

Természeti adottságai miatt Folyás közeli legelői, erdősségei bővelkednek vadászható vadfajokban, ezért a vadásztársaságok által gyakran látogatott helyek közé tartoznak.

forrás: www.bihar-bihor.eu, hbml.archivportal.hu

Nagyobb térképért klikk a képre!

turaterkep.jpg

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.