Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Fülöpi templomrom (Révfülöp)

2012.02.19

Fülöpi templomrom (Révfülöp) 2.jpgA fülöpi, vagy más néven a szigeti templomrom Révfülöp belterületén, a vasútállomás közelében helyezkedik el. A falain elhelyezett emléktábla szerint az először 1211-ben említett Fülöp falu egyhajós, egyeneszáródású templomának a romja. A szentély déli oldalán sekrestye, a hajó északkeleti sarkában redukált mellékszentély található. Vöröshomokkő bélletű kapuzata káprázatos, falai sok helyen nagyon magasan megmaradtak, igazi kis ékszerdoboz.

Fülöpi templomrom (Révfülöp) 3.jpgA lenyugodni készülő nap ottjártunkkor gyönyörűen megvilágította a falakat, amelyek a fotókon láthatók. A rom szabadon látogatható, környezete rendezett, megközelítése könnyű, érdemes felkeresni. Révfülöpön található még egy templomrom, amely hasonlóan jó állapotban maradt fenn, ezt "ecséri templomromnak" hívják, hajdanában az önálló Ecsér falu temploma volt, de erről majd egy másik posztban.

Fülöpi templomrom (Révfülöp) 1.jpgA XIII. században épült fülöpi templom oly sok "társával" együtt feltehetően a török időkben néptelenedett el a faluval együtt.

A Műemléki Hivatal 1953-ban konzerváltatta a falakat, a felújítást pedig a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal végeztette a Millennium évében.

A fülöpi templomrom megközelítése

A templomromot könnyedén elérjük a település belterületén. A révfülöpi vasútállomás melleti felüljárón áthaladva (a Balaton felé) rögtön balra fordulunk a Halász utcában. A rom jól látható a 71-es főútról is.

forrás: www.balatoniromok.blogspot.com

Geocaching adatok

Fülöpi templomrom (GCRETR)
Szélesség N 46° 49,760'
Hosszúság E 17° 38,040'
Magasság: 105 m
Megye/ország: Veszprém
Geoláda típusa: Hagyományos geoláda

http://www.geocaching.hu/caches.geo?id=3160

Nagyobb térképért klikk a képre!

turaterkep.jpg

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.