Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Gönc, Pálos kolostor

2011.08.27

Gönc, Pálos kolostor 1.jpegA kolostort a 14. század közepe táján építetthette Nagy Lajos király a boldogságos Szűz Mária tiszteletére emelt pálos rendi kolostort és templomot, melynek helyét 1371-ben, 1384-ben, 1407-ben az oklevelek így határozzák meg: a gönci vár alatt fekszik.

 

Gönc, Pálos kolostor 2.jpegA templom szentélyét és főoltárát Miklós egri püspök szentelte fel. A monostor valószínűleg 1540 után indult pusztulásnak, amikor Serédi Gáspár a környék kolostorait kifosztotta.

A kolostorbó alig látható valami, a templom falai kb. 6-7 méter magasan még állnak. Maga a templom egyhajós, három boltmezőre oszlik. Diadalíven át jutunk a nyolcszög három oldalával záródó szentélyébe.

A templomon tanulmányozhatjuk a Gótikus építészetet, az épület szerkezetét, a csúcsíveket, a mennyezet valamikori súlyát levezető íveket és támpilléreket. A szentély és a hajó csuklópontjához csatlakozik északról a romjaiban ma is látható torony, valamint a templom külső falán látható, a kolostor folyosóját tartó gerendák fészke.

Gönc, Pálos kolostor 3.jpegA kolostor kőanyagának egy részét a lakosság elhordta építkezéshez.
Hét oltárát 1420-ban szentelték fel.
A reformáció korában kirabolták, és részben feldúlták.


1940-ben a rom további leromlását Göncről hozott kőművesekkel igyekeztek megállítani.
A hajó ablakainak egy részét ekkor hozták – részben – rendbe.


Régészeti feltárása 1985-ben indult meg, de ekkor csak egy kutatóárkot ástak, amit be is temettek.
2005. június 22-én a miskolci Herman Ottó Múzeum régészei részletesebb feltárásba kezdtek.

 

Gönc, Pálos kolostor 4.jpegKis kolostor lehetett, egy hajóval, szentéllyel, toronnyal. Ennek a háromnak főbb falai még ma is állnak. Főbejáratának faragott, csúcsíves ablakát a gönci Huszita-házban csodálhatjuk meg.

A régészeti feltárás - a falak melletti árkok visszatemetésének elmaradása - miatt a falak állaga rohamosan romlik.

Érdemes innen tovább gyalogolni dél felé a piros jelzésen. Három kilométer megtétele után az Amadé várrom maradványait tekinthetjük meg.

Megközelítése:

A gönci pálos kolostor romjai a Zempléni-hegységben, Gönc külterületén találhatóak, 320 méterrel a tengerszint felett. A rom megközelíthető Gönc városától a piros kereszt turistajelzésen (5 km), illetve Telkibányától a piros turistajelzésen (úgynevezett Rákóczi-út), Potácsháza érintésével (3 km).

Geocaching adatok

Pálos (GCpalo)
Szélesség N 48° 28,562'
Hosszúság E 21° 19,586'
Magasság: 362 m
Megye/ország: Borsod-Abaúj-Zemplén
Geoláda típusa: Hagyományos geoláda

http://www.geocaching.hu/caches.geo?id=189

Nagyobb térképért klikk a képre!

turaterkep.jpg

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.