Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Gúti templomrom (Nyíradony)

2012.06.24

Gúti templomrom (Nyíradony) 1.jpgNyíradony határában, a Gúti erdőben, a 13. században épült fel a Gutkeled nemzetség, Boldogságos Szűz tiszteletére felszentelt román stílusú monostora. Az egykori egyhajós, sekrestyével ellátott templom megmaradt falrészeit keskeny ablaknyílások tagolják. A festői, ligetes környezetben álló, romjaiban is romantikus hangulatot árasztó Pusztatemplom a kirándulók kedvelt célpontja.

Gúti templomrom (Nyíradony) 2.jpgA település legkorábbi birtokosa a Gutkeled nemzettség volt. Adony és a szomszédos Guth nevű település az írott források tanúsága szerint már a XI. században lakott volt. Az árpádkori Gutkeled nemzettség első Szabolcs megyei szálláshelye volt e két település. A Gutkeledek Farkas ága 1289-ben osztozott ősi családi birtokukon, s a két részre szakadt terület egyikén, Belső-Gúton épült fel az az Árpád-kori román stílusú templom, amelynek romjait láthatjuk itt.

Gúti templomrom (Nyíradony) 3.jpgA feltárt alapfalak szerint a 8,8 méter hosszú, 6,9 méter széles belső méretű templomhajóhoz 5,6 méter hosszú, 4,7 méter széles szentély tartozott, amelyhez 5,6 méter hosszú és 2,9 méter széles sekrestye csatlakozott. A megmaradt falrészeket egészen keskeny ablaknyílások tagolják kívül-belül kúpos kialakítással, amelyek nyílásszélessége alig éri el a 8 cm-t, magasságuk 71 cm.

Gúti templomrom (Nyíradony) 4.jpgMinden bizonnyal ólomüveg ablakok vagy hólyag nélküli bevilágító nyílások voltak. A szalmával vagy rőzsével égetett téglák minősége jó, sok közöttük a csillogó felületű, több színben is előforduló ún. vasas tégla. A templomrom konzerválása, kiegészítése 1995-ben fejeződött be. A műemlékileg szakszerűen bemutatott templomrom a kellemes, erdős-ligetes környezetben csábító kirándulási célpont.

forrás: www.bihar-bihor.eu, www.utazzitthon.hu

Geocaching adatok

Guthi templomrom (GCGUTH)
Szélesség N 47° 39,371'
Hosszúság E 21° 55,734'
Magasság: 159 m
Megye/ország: Hajdú-Bihar
Geoláda típusa: Multi geoláda (3V)

http://www.geocaching.hu/caches.geo?id=1043

Nagyobb térképért klikk a képre!

turaterkep.jpg

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.