Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Herencsény, török templom romja

herencsenyi_templomrom_1.jpgMintegy 800 fős község a Cserhát közepén. A településhez tartozó Harasztipusztát 1290-ben említik először az oklevelek, ma is ott áll az a gótikus stílusú templom, amit a XIX. század közepétől a legutóbbi időkig magtárnak használtak. A faluhoz tartozó Liszkópusztát Alsóliszkó néven 1395-ben még önálló településként jegyezték fel a krónikákba. Herecsény első írásos említése 1322-ből származik. Kezdetben az esztergomi érsek, majd a Rhédey-család birtokolta.

herencsenyi_templomrom_2.jpgNevezetes műemlék Nepomuki Szent János szobra, amely a XVIII. századból származik. A falu templomának szentélye valószínűleg Árpád-kori, tornya pedig a XVII. században épült. A falu nevezetes természetvédelmi területe az Arethusa-forrás és környéke (Liszkópuszta mellett).

A templom a török időkben elpusztult Haraszti faluhoz tartozott. Most rendezett környezetben áll a cserháti táj szívében, s Herencsény falu önkormányzatához tartozik, mint látnivaló. Herencsényt Nógrád megye közepén Balassagyarmat ill. Pásztó irányából lehet megközelíteni.

herencsenyi_templomrom_3.jpgA község határában, dombtetőn álló, téglalap alaprajzú templom a hajónál keskenyebb és alacsonyabb, egyenes záródású szentéllyel, nyeregtetővel, cserépfedéssel. Déli hajófalán két négyzet alakú, kisméretű ablak, szentélyfalán tagozott kő szalagkeretes ajtó nyílik. Északi hajófalán befalazott gótikus ajtó. Keleti hajó- és szentélyfalát 1-1 keskeny, csúcsíves lőrésablak tagolja.

herencsenyi_templomrom_4.jpgEgyhajós, keletelt templom, a hajónál keskenyebb, egyenes záródású szentéllyel, nyeregtetővel. Falazata törtkő, külseje vakolatlan, sarkai armírozottak. Újabb bejárata a szentély D-i oldalán, eredeti a hajó É-i oldalán, befalazva. A hajó és a szentély K-i homlokzatán egy-egy csúcsíves, a D-in két négyzetes, kisméretű ablak. Hajója és szentélye egyaránt dongaboltozatos, diadalíve csúcsíves. A diadalív pilléreiben két kis fülke, az egyik zárható volt. Épült a 14. században. A 18. század végén, a Prónay család birtoklása idején valószínűleg az evangélikusok használták, 1854-től magtárként szolgált.

forrás: www.cserhatnaturpark.hu, www.muemlekem.hu

Geocaching adatok

Herencsényi Palóc kereszt (GChere)
Szélesség N 47° 58,590'
Hosszúság E 19° 28,978'
Magasság: 292 m
Megye/ország: Nógrád
Geoláda típusa: Hagyományos geoláda

http://geocaching.hu/caches.geo?id=2105

Nagyobb térképért klikk a képre!

turaterkep.jpg

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.