Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Hetyei templomrom (Ádánd)

2012.03.10

Hetyei templomrom (Ádánd) 3.jpgHetye falu neve 1082-ben Predium Kexa alakban fordul elő a veszprémi káptalan birtokai között. A falu papja (sacerdos) 1327-ben András. A pápai tizedjegyzék alapján a somogyi főesperességhez tartozott, papja, Jakab 1333-4-ben évi 22 kis dénárt fizetett. 1343-ban a templom patrocíniumát (Szt. János) is megemlítik. 1427-ben Miklós nevű plébánosáról értesülünk. Ádánd község határában máig áll impozáns, középkori téglatemplomának háromszintes tornya a csatlakozó templomrész falcsonkjaival.

Hetyei templomrom (Ádánd) 4.jpgA falubeliek “törökhagyásként” emlegetik a romot. A négyzet alapú, két emelet magas torony déli és nyugati falán kis, lőrésszerű gótikus ablakok vannak, fölöttük az emeleten nagyobb alakú kettős ablakok befalazott helye látható. A torony a legfelső szint kivételével román kori, befalazott ikerablakokkal, nyugati oldalán félköríves ablakkal, felette hangréssel. A legfelső szint kőkeretes ablakai alapján gótikus.

Hetyei templomrom (Ádánd) 2.jpgA torony keleti falán az egykori karzat boltozatának íve látszik. A torony egyik oldalán gótikus támpillérroncs található rézsűs fedéssel. A templomot temető veszi körül. Hetye falu a török korban elnéptelenedett.

1888-ban Szabó István régész folytatott itt ásatásokat. Az előkerült leletek (néhány edény, patkó, csat, kés, egy kis ezüstérem) a Nemzeti Múzeum gyűjteményébe kerültek. A 800 éves templomrom a térség kiemelkedően értékes műemléke. Ma az aláásások, illetve a támfal tégláinak elhordása miatt sajnos súlyosan veszélyeztetett. Állagmegóvása, felújítása a község legfontosabb, halaszthatatlan műemlékvédelmi feladata lenne, amely azonban meghaladja a település anyagi lehetőségeit.

Geocaching adatok

Geoláda adatai: Hetyei törökhagyás (GCVGKZ)
Szélesség N 46° 50,414'
Hosszúság E 18° 11,539'
Magasság: 150 m
Megye/ország: Somogy Geoláda típusa: Hagyományos geoláda

http://www.geocaching.hu/caches.geo?id=1142

Nagyobb térképért klikk a képre!

turaterkep.jpg

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

R.hetyei@gmail.com

(Hetyei Rozál, 2015.03.16 15:45)

Édesapám mesélte mikor még kisgyerek voltam,hogy van vagy volt egy település ahonnan származunk,vagy a nevünk.Lehet,hogy igaz ? .Rozál