Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Kerekikál, középkori templomrom (Mindszentkálla)

Kerekikál, középkori templomrom (Mindszentkálla)A Mindszentkálla és Szentbékkálla út mentén, a síkból 30-35 méterre kiemelkedő dombtetőn egy későbronzkori - koravaskori földvár 20-200 cm magas sáncait lehet felfedezni. Egyes történészek szerint a terület a honfoglaló Kál-Horka szálláshelye lehetett, elképzelhető, hogy a Horka nemzetségbe tartozó Bulcsú vezér is innen indult kalandozó-portyázó hadjárataira.

Kerekikál, középkori templomrom (Mindszentkálla)A domb tövében a hajdani Kerekikál templomromja található. A névadó település első írásos említése 1292-ből maradt fenn. A templom XIII. századi építmény, egyenes záródású szentéllyel, nyugati felében kegyúri karzattal. A törökök 1548-ban égették föl a Balaton-felvidék szomszédos településeivel együtt, faluja elpusztult, később már csak pusztaként népesült be. A XX. század folyamán a templom maradványait vincellérházzá építették át. A rom egyik falán látható emléktáblát az 1996-os millecentenárium alkalmával helyezték el.

Megközelítése:
Kerekikál, középkori templomrom (Mindszentkálla)Keletről, Zánka felől érkezve el kell hagynunk Köveskált és Salföld felé kell továbbhaladni. A szentbékkállai elágazás után nem sokkal (1 km-en belül) már látható a rom a szántóföld és egy erdőkkel tarkított gyepes terület határán. Figyelni kell, mert ez is valódi rom és kevés fala maradt meg, de segítséget nyújt, hogy magasabb térszínre építették, mint ahol az út halad. Ha a közeli tanya előtt az út mellett hagyjuk az autót, akkor a szántóföldön föl lehet sétálni a romhoz. Innen elég fotogén is, és lassan, sétálva megközelítve ízlelgethetjük a látványát.

A Theodora – Kékkő Tanösvény a Káli-medence északnyugati részén látható geológiai és kultúrtörténeti értékekből nyújt ízelítőt. A gyalogosan bejárható, 15 állomásból álló tanösvény kiindulópontja a Kereki-majornál található, mely gépkocsival és busszal is megközelíthető a Tapolca – Zánka közúton. A Tanösvény 3. állomása a Kereki-domb.

A templomrom GPS koordinátái: 46.873620, 17.565832

forrás: www.vaskarika.huwww.balatoniromok.blogspot.hu

Nagyobb térképért klikk a képre!

turaterkep.jpg

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.