Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Kisfalud, középkori templomrom

2016.01.11

Kisfalud, középkori templomromA középkori templom romja Mindszenkállán belül, a hegyoldalban található. Sajnos nem sok maradt belőle. A község mellett, a Garany-tető tövében álló rom hajója román kori, szentélye gótikus.

A hajdani Kisfalud-Dörgicse egyhajós, íves szentélyű, XII. században épült román stílusú templomának maradványait egy mező közepén találjuk meg. Déli oldalán három ablaknyílás látható. Kisfaludot írásos források először 1335-ben említik. A Balaton-felvidék legtöbb templomával egyetemben a törökök 1548-ban felégették, majd falujával együtt elpusztult. Az egykori templomot körülvevő cinterem falai ma is kivehetőek.

Kisfalud, középkori templomromA mai templom feletti domboldalon látható a középkori Kisfalud község gótikus templomának romja. Mindszentkállát fennállásától kezdve mindvégig római katolikus vallásúak lakták, amit a község neve is bizonyít. Temploma és parochiális egyháza már 1335-ben létezett. Papjáról az 1333. évi tizedjegyzék is említést tesz. A középkori falu eredeti gótikus templomának csak a romjai láthatók a mai templom feletti dombjosalon, ill. fennmaradt az ezt jelölő Pusztatemplom név. A mai templom 1829-ben épült klasszicista stílusban. A főoltár, a szószék és a padok, valamint az orgonaszekrény 1830-ból származó klasszicista faragványok. Érdekesség a mai sekrestyében található román kori keresztelőmedence. A falu búcsúünnepe november első vasárnapja.

forrás: www.balcsi.net,  www.orszagalbum.hu,

Geocaching adatok

277 Lépcsőfok (GCLEPC)
Szélesség N 46° 52,321'
Hosszúság E 17° 32,840'
Magasság: 303 m
Megye/ország: Veszprém
Geoláda típusa: Hagyományos geoláda

http://www.geocaching.hu/caches.geo?id=932

Nagyobb térképért klikk a képre!

turaterkep.jpg

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.