Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Komló középkori templomromja

2013.05.31

komloi_kozepkori_templomrom_1.jpgBaranya megye, s ezen belül a Mecsek keleti és hegyháti területei nem bővelkednek középkori emlékanyagban, a megye jelenlegi területén 190 olyan települést található, ahol templom állt. A török hódoltság időszakában olyan jelentős volt a templomok pusztulása, hogy a törökök kiűzése után a romok egy részét lebontották, vagy veszni hagyták. Más részüket az ellenreformáció igényének megfelelően az új liturgiát jobban kiszolgáló barokk templomokká építették át.

Komló középkori templomromja  a kórház melletti hegyoldalon (Hasmány-tető), az erdő fái között bújik, a templomrom a középkori Komlód falu kicsiny kőtemplomának megmaradt romja. A falut a XIII. században (1256) említik először, mint a pécsváradi bencés apátság birtokát „villa Complov” néven. A pápai adójegyzékben, mint Komlód szerepel, és Gergely nevű papja 1333-ban 30 báni dénár tizedet fizetett. Lakosainak száma akkor 100-120 fő lehetett.

komloi_kozepkori_templomrom_2.jpgKomló középkori templomromja a XIV. század elején koragótikus stílusban épült, az ún. egyhajós, egyenes szentélyzáródású, középkori templomok közé tartozik. Az egyházi „Canonica Visitatio” 1733-ban már csak romként tesz róla említést.

Környékünkön ilyenek a mánfai, a hetvehelyi és a mecseknádasdi templomok. Hajója téglalap alaprajzú, 5,90x8,40 m-es alapterületű. A szentélye a hajónál keskenyebb, szintén téglalap alaprajzú, méretei: 3,70x4,10 m. A hajót és a szentélyt diadalív választotta el egymástól. A szentélyből északi irányban nyílik a 2,80x3,65 m-es belső méretű sekrestye. Ny-i oldalát két támpillér erősítette meg. A templomnak tornya nem volt. Kapuja a templom déli oldalának közepén található, eredeti formájában kosáríves boltozatú volt.

komloi_kozepkori_templomrom_3.jpgBár abban az időben még nem voltak talajmechanikai vizsgálatok, mégis a legoptimálisabb helyen, egy terasz-szerű tereplépcsőn, kemény, szilárd alaphegységi kőzet kibúvásán jelölték ki a helyét. Építőanyagául azonban mégsem az alatta található középsőliász mészmárgát, hanem még ennél is jobb minőségű, időállóbb kőzeteket választottak. E kőzeteket déli irányban néhány száz méterről, a széntelepes összlet felszíni előfordulásának területéről szállították ide. Feltehetően már jól ismerték a széntelepek felszíni kibúvásait és helyi felhasználásra kezdetleges módszerekkel bányászták is azokat. Így hamarosan rájöttek, hogy a széntelepek fedő- és fekükőzetei között olyan szilárd, tömör, kovás kötésű kőzetdarabok akadnak, melyek kiválóan alkalmasak építési célokra. A geológusok homokos aleurolitnak, finomszemű homokkőnek nevezik ezeket az alsóliász korú, mintegy 200 millió ével ezelőtt keletkezett kőzeteket. (A templom nyugati falán, a támpillérek között egy vékony kőszéncsíkot tartalmazó építőkő is látható.) Az üledékes kőzetek mellett kréta időszaki, 130 millió éves vulkáni eredetű kőzetdarabok (bazalt) is találhatók a falakban, melyeket szintén a közeli hegyoldalakból fejtettek.

komloi_kozepkori_templomrom_4.jpgA templom falának vastagsága meghaladja a 80 cm-t. A köveket meszes habarcs köti össze, melyhez a sárga, középszemcséjű miocén homokot a volt Kossuth-aknával szemközti Budafai-völgyben bányászták. A mészégető kemencék a Kaszánya-patak bal partján, a mai Mecsekpölöskén, a miocén mészkő anyagú Nagy-hegy ÉNy-i lejtői alatt állhattak.

A kapu kőkerete nagy valószínűséggel később, a XV. században készült, a késői gótikára jellemző finom, ún. tudoríves faragással. Anyaga miocén korú, vagyis kb. 16 millió éves szürkésfehér színű mészkő. Ez a mészkő apró egysejtű élőlények: Amphistegina nevű foraminiferák lencse alakú vázainak tömegéből keletkezett, e vázak mikroszkóp nélkül, egyszerű kézi nagyítóval is jól láthatók a kapukeretben. Ezt a nehezen faragható, ám kemény, időálló kőzetet feltehetően Mecsekjánositól északra, a Nagy-hegy kőbányájában fejtették valaha, ahol a miocén sekélytengeri rétegek között fordulhatott elő vékony padokban ez az értékes építőkő. A kapukeret faragása valószínűleg a templom mellett történt. Erre abból következtetünk, hogy a faragás során leeső néhány nagyobb mészkődarabot a középkor építőmestere a megbontott kapuzat két oldalán beépítette a templom falába, anyaguk élesen elüt a templomfal többi építőkövétől.

komloi_kozepkori_templomrom_6.jpgA kapu kőkeretének beállításával egy időben épülhetett a szentélyből nyíló négyszögletes alaprajzú sekrestye, melyet szintén megerősítettek támpillérekkel. Komlód falu ebben az időben valószínűleg fejlődő, gazdagodó korszakát élte. Ennek vetett véget 1543-ban a török hadak dúlása. Ez a masszív, jó anyagból, igényes munkával épült kis templom még ma is állna, ha a törökök nem rombolják le. A falu lakosságának jó része is elmenekült, az ősi Komlód falu a török idők alatt teljesen elpusztult.

Az 1955-ben végzett szakszerű állagmegóvás során rábukkantak a templom egykori keresztelőmedencéjére. Miocén lajtamészkőből faragták, mégpedig oolitos-gumós szövetű, ún. lithothamnius mészkőből. A lithothamniumok, más néven vörösmoszatok mészvázat fejlesztő moszatok, intenzív élettevékenységük során vázaikból zátonyokat, kisebb szigeteket hoznak létre. Az ilyen zátonymészkő (melyet a Mecsekjánosi–Mecsekpölöske közti útbevágásokban láthatunk) könnyen faragható, de mállékony, csak beltéri felhasználásra alkalmas. E mészkőből készült a keresztelőmedence, melynek átmérője 65 cm, magassága 45 cm, fedőjével együtt (mely sajnos nem került elő) csaknem szabályos gömb alakú lehetett. A keresztelőmedencét a Városi Helytörténeti Múzeum kiállításában tekinthetjük meg.

forrás: www.mecsek.gportal.hu

Geocaching adatok

Komlói Templomrom (GCKRom)
Szélesség N 46° 11,228'
Hosszúság E 18° 16,288'
Magasság: 256 m
Megye/ország: Baranya
Geoláda típusa: Hagyományos geoláda

http://www.geocaching.hu/caches.geo?id=415

Nagyobb térképért klikk a képre!

turaterkep.jpg

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

nagy.zoltan7511@gmail.com

(Nagy Zoltán, 2017.04.02 18:28)

Régóta kerestem alapos cikket a templomról,örülök és köszönöm a kimerítő és érdekes tájékoztatást.