Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Koromszói apátság romjai (Máza)

2012.08.28

Koromszói apátság romjai (Máza) 1.jpgA Keleti-Mecsek legyezőszerűen kiszélesedő egyik völgyében húzódik a falu napjainkban. Területén régebbi korok régészeti hagyatékát csak néhány őskori kőpenge töredéke, illetve egy népvándorlás-kori longobard sír jelzi. Máza neve egyes vélemények szerint ószláv eredetű lenne, ezt látszik megerősíteni több hasonló honfoglalás előtti elnevezés is, amely ma dűlőnévként él a mai területén (pl.: Bargyag, Kandina, Nelázs, Tankó). A másik nézet szerint a mai falu nevében egy honfoglalás idején élt személy rejtőzik, aki a korabeli Velek vezér kíséretéhez tartozott. /Ő a közeli Vékény névadója./ Ami bizonyosnak tűnik, hogy Maza, vagy a nevét viselő harci alakulat részt vett Velek vezér kalandozó hadjárataiban szerte Európában.

Koromszói apátság romjai (Máza) 2.jpgAz Árpád-korban a „márciusi sört adó” királyi szolgáltató népek lakták ezt a vidéket, akik méztermékekkel, illetve méhsörrel adóztak. Ezt olvashatjuk Máza 1235-re keletkezett hamis oklevelében, amely valójában a püspök utólagos birtokigényének az igazolására készült. Az 1250 körüli állapotokat tükröző határjárásban egyik szomszédosa a pécsváradi bencés apátság területe, a másik pedig a „koromszói nemesek monostora”.

„… itt hajdan barátok kolostora lévén honnan még a mai napig is az alapköveket a lakosok ház építéséhez alkalmazzák, a törökök betörésekor minden korommá égettett, innen veszi eredetét a Koromszó.”- olvashatjuk egy 1864-es összesírásban.

Koromszói apátság romjai (Máza) 3.jpgA Koromszó dűlőben egy kő-, és tégladarabokkal borított dombtetőn 2003 őszén megindult az Árpád-kori kolostor régészeti feltárása. Ennek eddigi eredményei szerint egy igen nagyméretű, háromhajós bazilikás elrendezésű templomot emelt itt a Csák nemzettségből való, később itteni birtokai után „Koromszói” névvel illetett nemesi család. A 14 század közepéig bizonyosan lakták bencés, vagy pedig cisztercita szerzetesek. Az ásatás során több kegyúri sír is a felszínre került. Máza neve később még egy középkori oklevélben merül fel, mely szerint 1439-ben az akkor már püspöki birtokról két jobbágy vett részt Töttős László Jánosi falujában történő hatalmaskodásban.

A koromszói apátság történetét Patton Gábor már jó ideje kutatja. Az apátságról és a kutatás történetéről itt találunk rövid összefoglalót. Egy mázai illető azt mesélte, hogy Patton Gábor már gyerekkora óta járja ezt a vidéket, gyüjtöget ezt-azt. Ma már régészként tudományos igénnyel kutatja az apátságot. Annyira szívügye lett az apátság feltárása, hogy meg is vásárolta az itteni földterületet.

forrás: www.maza.hu, www.templomrom.hu

Nagyobb térképért klikk a képre!

 

turaterkep.jpg

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.