Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Kurityáni (Újháza) pálos kolostorrom

2012.01.02

Kurityáni (Újháza) pálos kolostorrom 6.jpgA Borsodi-dombság előterében fekvő Kurityán a 26-os számú főútról közelíthető meg.
A Szuha-patak völgyében elterülő település Kazincbarcikától 10 km-re található.

A legutóbbi régészeti feltárások bronzkori leletanyagokat találtak.
A település első okleveles említése 1280-ból származik.
A 16. század során Szendrő várához tartozott. A település birtokosai voltak többek között a Csáky, a Wesselényi és a Pallavicini család.
A 20 század második felében szénbányászatáról volt ismert, de mára bezártak barnaszénbányái.

Kurityáni (Újháza) pálos kolostorrom 3.jpgA település határában találhatóak az egykori pálos kolostor maradványai.
Az egykor Újháznak nevezett pálos kolostort Perényi Imre titkos kancellár alapította 1408-ban.

A pálos oklevéltár szerint elég jól lehatárolható a kolostor alapítása.
Eszerint Perényi Imre, Zsigmond király titkos kancellárja alapította 1408-ban a korábban (1403)- több más faluval együtt kapott-nyárádi birtokán a ker. Szent Jánosról nevezett pálos kolostort.

Kurityáni (Újháza) pálos kolostorrom 7.jpgA falvak az 1405-ben újjáépített csorbakői vár uradalmához tartoztak.
A kolostor a kb. 150 éves fennállása alatt nem töltött be jelentősebb szerepet, a szerzeteseknek juttatott szerényebb adományok 1471-ig követhetők nyomon. 1549-ben még működött, mert Kurityán falu a kolostornak adózott, de 1550 körül már végleg elnéptelenedett, és az újkorban sem települt újjá.

Kurityáni (Újháza) pálos kolostorrom 1.jpgA kolostor egyhajós temploma szokványos elrendezésű, és méretű: három-boltszakaszos hajóhoz négyezeti taggal nyújtott, támpilléres poligonális szentély csatlakozik.
A diadalív nyílása itt is szűk, szinte kapu-jellegű.

A templomnak három bejárata is volt. a külső forgalom célját szolgálta a nyugati homlokzat díszes kapuja (kegyúri funkció!), a szerzetesek részére a quadrumból a templomhajóba nyílt ajtó, míg a szentély északi oldalán a sekrestye felől nyílt megközelítése. Az oltárhely déli oldalán a falban kettős ülőfülkét alakítottak ki.

Kurityáni (Újháza) pálos kolostorrom 2.jpgA kolostorépület szabályos quadrum köré szerveződött, északon egy, nyugaton két traktussal. Utóbbi-pálos gyakorlat szerint a templomhomlokzat síkja elé nyúlik. A keleti szárnyban a kiemelt káptalanterem és a mellette lévő sekrestye falai ismerhetők fel.

Érdekes megoldás, hogy a sekrestye és a templom közötti kis folyósó szakaszról indult az emeletre fölvezető lépcső a keleti traktus mindenképpen kétszintes volt (Détshy Mihály ebben a részben a 12-15 szerzetes emeleti hálótermét sejti.

Kurityáni (Újháza) pálos kolostorrom 5.jpgAz együttes külső bejárata a templom nyugati homlokzat előtt a quadrum folyósóra nyílt, de valószínűleg a káptalanterem mellett a keleti szárnyban is volt egy másik (gazdasági) bejárat is.

A jelek szerint az északi traktus alatt pince, esetleg ciszterna lehetett. A ciszterna léte kevésbé indokolt,hiszen közvetlenül a kolostordomb alatt két patak is folyik.

 

Geocaching adatok

Újház - Kurityán (GCKURI)
Szélesség N 48° 19,687'
Hosszúság E 20° 37,814'
Magasság: 178 m
Megye/ország: Borsod-Abaúj-Zemplén
Geoláda típusa: Hagyományos geoláda

http://geocaching.hu/caches.geo?id=2510

Nagyobb térképért klikk a képre!

turaterkep.jpg

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.