Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Martonyi (Háromhegyi) templom és kolostor

2011.07.16

Martonyi (Háromhegyi) templom és kolostor 1.jpgMartonyi falun kívül, erdők között, kisebb emelkedésen áll a pálosok egykori (háromhegyinek is nevezett) kolostorának meglehetős épségben megmaradt romja. 2001-ben megkezdődött a templomhajó teljes újjáépítése, megtörtént a befedése is.

A kolostort Martonyi nemesek Thekus fiai alapították 1341-ben. 1347-ben épült fel gótikus stílusban.

Martonyi (Háromhegyi) templom és kolostor 2.jpgA Boldogságos Szűz tiszteletére emelt templom szentélyének három oltárát János egri segédpüspök szentelte fel. A törökökkel vívott háborúk idején, 1550 körül vált lakhatatlanná. A 16. század végétől romos állapotban van. A kolostor templomának falai és diadalíve a 2001-es felújítást követően jó állapotban láthatók. Az építmény a község névtáblájától 4 km-re található, csodálatos környezetben közelíthető meg. Kiváló gyalogtúra azoknak, akik kedvelik a természetet.

Martonyi (Háromhegyi) templom és kolostor 3.jpgA templom egyhajós, 26,5 m hosszú, 12,5 m széles. A Boldogságos Szűz tiszteletére emelt templom szentélyének három oltárát 1411-ben János egri segédpüspök szentelte fel. A környék más kolostoraival nagyjából egy időben, 1550 körül vált lakhatatlanná. A 16. század végétől romossá is vált. A kolostor templomának falai és diadalíve viszonylag jó állapotban megmaradt. A régészeti feltárás számos eredeti kőfaragványt hozott a felszínre, így a rekonstrukció során lehetőség nyílt az eredeti állapot helyreállítására. A tetőszerkezetet a zsindellyel fedték be, az oromfalak stabilizálták, a támpillérek ismét fölépítették. A következő rekonstrukciós szakaszban akarják a szentély és a templom belső részét is helyreállítani, aminek határideje a pénzügyi lehetőségektől, pályázatoktól függ.

Geocaching adatok

Martonyi kolostorrom (+C) (GCfMk)
Szélesség N 48° 29,192'
Hosszúság E 20° 44,105'
Magasság: 414 m
Megye/ország: Borsod-Abaúj-Zemplén
Geoláda típusa: Hagyományos geoláda

http://www.geocaching.hu/caches.geo?id=390

Nagyobb térképért klikk a képre!

turaterkep.jpg

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.