Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Nagyvázsony, Tálodi (Szent Erzsébet) kolostorrom

2012.01.23

Nagyvázsony, Tálodi (Szent Erzsébet) kolostorrom 1.jpgA Tálodi (Szent Erzsébet) kolostorrom Nagyvázsonytól nyugatra található a Viszont-völgy északi kijáratánál. Megközelíthető Nagyvázsonyból, az Országos Kéktúra jelzéseit követve nyugati irányban.

A Pálos rendet (Boldog) Özséb 1245 körül alapította Esztergom közelében a Pilisben. Hamarosan az ország több területén fölbukkantak a pálos regulát követő szerzetesi közösségek. Pál Veszprémi püspök 1263-ban kapott megbízást arra, hogy egyházmegyéjében összeírja a pálosok kolostorait.

Nagyvázsony, Tálodi (Szent Erzsébet) kolostorrom 4.jpgAlapításáról keveset tudunk, még neve is vitatott, elképzelhetőnek tartják, hogy ez volt az összeírásbeli "Idegsyt" (Hidegség?, Hidegkút?, Hideg-Séd?) nevű hely. A Gyulaffy családhoz fűződik az alapítás, 1324-ben a Rátót nemzetségbeli Keszi Lőrinc és László ennek a kolostornak adta Tálod falut. A templomot rövid hajó, és keskenyebb, egyenes záródású szentély jellemzi, hozzá ÉNy-ról kapcsolódott a kolostor. Mellette a Kinizsi-forrás vagy Klastrom-kút, amely több forrásból kapja bő vizét. A barátipusztai kolostor felépítésekor a pálosok oda költöznek, helyükre ferencesek jönnek. A török elleni harcok során pusztul el. A forrás környéke ma pihenőhely. Kissé északabbra az erdő és a rét határán ugyancsak kiépített pihenőhely van, ahol a Művészetek Völgye alkotói "fűzfakápolnát" építettek 2006-ban.

Geocaching adatok

Tálodi kolostor (GCTALO)
Szélesség N 46° 58,739'
Hosszúság E 17° 39,658'
Magasság: 271 m
Megye/ország: Veszprém
Geoláda típusa: Hagyományos geoláda

http://www.geocaching.hu/caches.geo?id=220

Nagyobb térképért klikk a képre!

turaterkep.jpg

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Tálodi kolostorrom

(stigi3@freemail.hu, 2014.08.25 07:29)

2003-ban jártunk itt először és azóta is sokszor. Mindig Puláról kiérve tértünk le az útról.