Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Örvényesi templomrom

2013.06.24

orvenyesi_templomrom_1.jpgÖrvényes a Balaton északi partjának közepén fekvő 170 lelkes kis település. Az avarok, majd a rómaiak idején is már lakott hely volt. A környéken talált római kori épületmaradványok a III-IV. századból valók. Örvényes már a XI. század óta ismert malmairól is. A község nevét először 1211-ben említik, mint a Tihanyi Bencés Apátság birtokát. A középkorban ezeken a birtokokon virágzó élet volt, gazdálkodók és mesteremberek lakták.

orvenyesi_templomrom_2.jpgA török pusztítás következtében 1593-ban szinte teljesen elnéptelenedett falut 1733-ban Grasso tihanyi apát német telepesekkel népesítette be Rheinland-Pfalz -ból. Ennek emlékére szerepel Örvényes címerében a tartományi címerrészlet. Ők már a másik domboldalra, a későbbi római katolikus, új templom köré építették házaikat. A falu mai képe akkortól alakult ki. Manapság elsősorban szőlészettel, borászattal foglalkoznak. A falut ölelő lankánkon az őshonos balatoni fajtákat - olaszrizling, rizlingszilváni - termesztik.

Néhány méterre a főúttól található a község országos hírű műemléke az értékes ipartörténeti ma is működőképes emlék, a felülcsapós vízimalom (1072). A XVIII. században újjáépült népi stílusú műemlék molnárházban néprajzi, népművészeti gyűjtemény látható. (N 46°54,9390' E 17°49,0580') -

A ma is működő vízimalom mellett található a patakon átívelő XVIII. századi, védett műemlék, a barokk stílusban épített kétnyílású kőhíd, melyet Nepomuki Szent János szobra díszít (1700-as évek vége).

Örvényesi templomrom

orvenyesi_templomrom_3.jpgAz örvényesi malom fölötti dombon, a temetőben van a falu középkori egyhajós, egyenes szentélyű temploma (1200), mely román stílusban épült, Szent Imrét tekinti patrónusának.

A község temploma a XIII. század elején már megvolt és Szent Imrét tisztelte patrónusának. 1778-ban azt írták, hogy körülbelül 35 éve restaurálták a templomot. Ez helyes időpont lehet, mert Lécs Ágoston apát 1748-ban a már restauráláson átment templomról szól, mikor azt írja, hogy az örvényesi templom megújítására (amit a török pusztított el) elengedte a félévi árendát és 80 gerendát adott.

orvenyesi_templomrom_4.jpgA templom, mely a mostani temetődombon áll, jó állapotban volt 1778-ban is, de nem tudta befogadni a népet, melyből 212 már gyónását végezni tudó felnőtt, 65 pedig kicsiny gyermek volt. Ez a körülmény arra bírta Vajda Samu apátot, hogy új templom építésébe fogjon, s 1778 áprilisában le is tétette az új egyház alapkövét. 1895-ben kálvária építésébe kezdtek, amihez a régi templom anyagát akarták felhasználni. A bontás azonban túl nehezen ment, így a munkálatokat félbehagyták. A templom 100 éven át félig megbontva állt és pusztult egészen 1991-ig amikor helyre állították.

Szerkezete egyhajós és egyenes szentélyű. Egyenes záródású szentélyének magasan álló falai fölé tetőt emeltek, hogy a további pusztulástól megóvják. Jelenleg ravatalozóként funkcionál.

forrás: www.balatontipp.hu, www.regi.hajomagazin.hu, www.muemlekem.hu

Geocaching adatok

Örvényesi vízimalom (GCOrvm)
Szélesség N 46° 55,016'
Hosszúság E 17° 49,034'
Magasság: 132 m
Megye/ország: Veszprém
Geoláda típusa: Hagyományos geoláda

http://geocaching.hu/caches.geo?id=370

Nagyobb térképért klikk a képre!

turaterkep.jpg

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.