Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Soltszentimre, csonkatorony

2011.08.24

Soltszentimre, csonkatorony 1.jpgA településtől kb. 4 km-re, a Bárómajornak nevezett területen. Szabadon álló, egyhajós, poligonális szentélyzáródású templom, Ny-i homlokzata előtt négyzet alaprajzú torony. Hajó- és szentélyfalai változó, fél és négy méter közötti magasságban maradtak meg, tornya teljes magasságban. A toronyalja és a hajó között félköríves záródású ajtó, fölötte csúcsíves ablak. A szentély falában szentségtartó fülke. Az 1960-as években helyreállították, újabb állagmegóvása 2000-ben volt.

Soltszentimre, csonkatorony 3.jpgMűemlék pusztatemplom. Árpád-kori templomrom. Pontos építési ideje nem ismert.
Az 1200-as évek végén, 1300-as évek elején épülhetett, egy valamikori római contra clastrum helyén. A templom orientált, tehát nyugat-kelet elhelyezkedésű.
A torony a nyugati oldalon helyezkedik el, 9 m magas. Falai vastagok, a toronyablakok befelé tágulnak, rézsüsek. A szentély szögletes záródású egy nyolcszög három oldalából képezve, ami korai gót jegyekre mutat. ( Emiatt teszik az építés idejét néhányan a XIV. század elejére.) Az első írás a templomról 1880-ban a Pesti Hírlapban jelent meg, Blaskovics Sándor tollából. 1961-ben végeztek először állagmegóvási munkákat, majd 2000-ben a Millenium évében újabb felújítás történt. A fal védelmét szolgálja a toronyra került fém tető.
A torony előtt álló kereszt, mely Szent Imrét ábrázolja, Polyák Ferenc népművész fafaragó alkotása.

Megközelítés:

Soltszentimre, csonkatorony 5.jpgKecskemét felöl az 52. számú úton Dunaföldvár irányába haladva, Fülöpszállás felé kell balra letérni. Majd Fülöpszállást elhagyva, megérkezel Soltszentimrére.
Itt keresd a vasútállomást jelző táblát, és kanyarodj el jobbra.

Tovább haladva egy "Csonka-torony" feliratú tábla és egy sárga turistajel mutatja a további irányt (itt véget ér a szilárd burkolatú út). Ezek után szőlők között vezet majd az utad egy kanyargós földúton, ami kb. 2,6 km hosszú. Ez a szakasz száraz időben alacsonyabb hasmagasságú autóval óvatosan, de azért még járható, de sáros időben nem ajánljuk vele a megközelítést. Ha már látótávolságba került a templom, melynek koordinátája és kímélni szeretnéd az autód, akkor állj meg és sétálj egy picit!

Geocaching adatok

Soltszentimre, Csonka-torony (GCSoCs)
Szélesség N 46° 44,711'
Hosszúság E 19° 14,279'
Magasság: 102 m
Megye/ország: Bács-Kiskun
Geoláda típusa: Virtuális geoláda

http://www.geocaching.hu/caches.geo?id=1300

Nagyobb térképért klikk a képre!

turaterkep.jpg

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.