Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Sombereki pusztatemplom

sombereki_templomrom_2.jpgA Somberek környékének legrégebbi régészeti leletei a rézkorból származnak, melyek a pécsi Janus Pannonius Múzeumban találhatóak. A vidék az emberek által folyamatosan lakott település, így gyakran fordul elő, hogy az eke római kori emlékeket fordít ki a földből. Határában a honfoglaláskor szláv törzsek éltek. A XIV. Század elejéig Bar-Kalan nemzetség birtokaihoz tartozott. A falu első írásos említése egy oklevélben, 1382-ben történik. Somberek nevét, a történelem folyamán többféleképpen írták, s a falunév valószínűleg a som növényre, valamint a sombokrokkal benőtt cserjés helyre utal.

sombereki_templomrom_1.jpgAz 1526-ban bekövetkezett mohácsi csatavesztés után a lakók elmenekültek, de később a szétszóródott nép lassan visszatért a faluba. A török megszállás alatt szerb lakosok is települtek be a községbe. A hadjárat során elnéptelenedett magyarországi falvakba új adózókat akartak telepíteni. 1732-ben a falu a Sauska család birtokába került. A török hódoltság után az új fölbirtokosok a lakatlan, illetve a gyéren lakott településeket, vidékeket igyekeztek benépesíteni. A németség Somberekre költözése 1745-ben kezdődött.

sombereki_templomrom_3.jpgA Somberek és Görcsönydoboka között található, a körbeszántott kis földdarabon árválkodó néhány téglafal-maradvány, az elpusztult falu vagy apátság templomának maradványa. A 15. századi épület műemléki védelem alatt áll. Az építményből csak két falrészlet maradt fenn, tégláit korábban a helyiek hordták szét. Helyi elnevezései: Török templom, Öreg templom, Török vár. 

Megközelítése:

A Sombereket Görcsönydobokával összekötő földesútron a szántás kellős közepén találjuk az egykori templom romjait, mely a sárga sáv jelzéstől kb. 250 m-re található. A rom az útról is jól látszik, de tábla is jelzi a letérés irányát. Nem könnyű megközelíteni: ősszel és télen a szántás sara, nyáron a kukoricasorok nehezítik meg az idejutást.

forrás: www.templomrom.hu, www.somberek.hu

Geocaching adatok

Sombereki pusztatemplom (GCSB)
Szélesség N 46° 4,648'
Hosszúság E 18° 38,325'
Magasság: 148 m
Megye/ország: Baranya
Geoláda típusa: Hagyományos geoláda

http://www.geocaching.hu/caches.geo?id=3704

Nagyobb térképért klikk a képre!

turaterkep.jpg

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.