Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Somodori Római Katolikus templomrom

2013.06.01

somodor_templomrom_1.jpgSomodori Római Katolikus templomrom feltárása során a régészek arra következtetnek, hogy a somodorpusztai régi temetőben lévő barokk templomrom, középkori eredetű.

A Kaposvártól 25 km-re fekvő településhez a Mernyét Igallal összekötő útról bekötőúton lehet eljutni. Írásos formában az 1332-37-es pápai tizedjegyyzék említi először, de a határban előkerült római és avarkori leletek korábban lakhatott helyre utalnak. Nevét a som növényből eredeztetik. 1534-ben a településnek47 portája volt. A török időkben elnéptelenedett. Az uradalom birtokosa gr. Batthyány Kázmér telepítette újra 1846-ban. A XIX. Században Ráday birtok lett. Szegény emberek lakták, az uradalomban és a bérelt földeken dolgoztak. 1940-ben a lakosság meghaladta az 1100 főt. A hatvanas évektől erőteljes volt a lakosság csökkenése. A falu és a hozzá tartozó Somodor-puszta megüresedett házait németek vásárolták meg.

somodor_templomrom_3.jpgSomodori Római Katolikus templomrom , középkori eredetű, a török invázió alatt megrongálódott templomot a barokk jegyében újították fel a 18. században. Rommá vált az 1950 után végzett rablójellegű tetőelbontás után. A templomrom a falutól kb. 2 km.-re egy fasor melletti kis bozótos erdőben található, fákkal teljesen benőve. Falak még állnak, tető, nyílászárók már nincsennek. A belső terében fáknőnek, állapota teljesen az enyészeté. A megközelítése körülményes. Ma bozótos erdőben elhagyatva áll; az elmúlás hangulatát idézve fel.

somodor_templomrom_12.jpgMegközelítése során nem számíthatsz különösebb látnivalókra. Megközelíthető Somodor vagy Mernye felől is. Somodort dél felé elhagyva, majd keletnek tartva találod Somodorpusztát. Mernyén az Antalmajor felé induló elágazáson indulva keresztezed a vasutat, majd észak felé haladva csatlakozol be az előbbi útba, itt jobbra fordulj. Somodorpusztát elérve jobbra indulva az egyetlen utcán találod az ajánlott parkoló helyet az utolsó házak után. Itt indulj a szántóföld szélén nyugat felé.

forrás: www.hely.mindenkilapja.hu, www.muemlekem.hu, www.turistautak.hu

Somodori Római Katolikus templomrom
Szélesség N 46° 27,442'
Hosszúság E 17° 51,584'
Megye/ország: Somogy
Geoláda nincs telepítve

www.turistautak.hu

Nagyobb térképért klikk a képre!

turaterkep.jpg

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.