Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Szerep, Csonkatorony (monostor-rom)

2012.04.14

Szerep, Csonkatorony (monostor-rom) 1.jpgAnonymus szerint már a honfoglaló magyarok is elhaladtak a szerepi mocsár mellett. A XIII. század elején már a falu is létezett. A különböző méretű téglák is jelzik, hogy nem az épületet több korban is átépítették. Anonymus a Gesta Hungarorumban (1200 körül) azt írta, hogy a honfoglalók útja az Omsó ér felől (az Ér folyó alsó szakasza) Szeghalom irányába a Szerep sár (lutum Zerep) mellett haladt.

Szerep, Csonkatorony (monostor-rom) 2.jpgA község neve elsőnek a Váradi Regestrumban fordul elő. A XIII. század elején már a falu is létezett. Osváth Pál még azt jegyezte fel híres könyvében, hogy a vízszabályozás előtt, például 1851-ben a szerepi határ volt a legkisebb, "a község, mint tengeren egy kis sziget, úgy lebegett a roppant víz között. Ekkor csupán udvari felől egy másfél öl keskeny mindkét oldalról buja náddal szegélyezett földtöltésen lehetett Szerepre bejutni." A falu nevezetessége a Zovárd nemzetség által Szent György tiszteletére állított monostor, illetve a kora gótikus műemlék jellegű falmaradvány, amit közönségesen Csonkatoronynak neveznek. A torony különböző méretű téglákból áll, jelezve, hogy építészetileg nem egyöntetű, az évszázadok során újabb testek épültek be a falába. A monostor első, biztos említése 1283-ból származik, amikor is a birtokos Zovárd nemzetség tagjai megosztoztak két elhalt rokonuk birtokain, s ekkor rendelkeztek a Szent Györgyről nevezett szerepi monostor kegyuraságáról is.

Szerep, Csonkatorony (monostor-rom) 3.jpg Második, s egyben utolsó adatunk 1322-ből maradt fönn, amikor Budun fiai szerepmonostori birtokukat három részre osztották. Ettől az időponttól kezdve többé nem hallunk a monostorról, ami kevéssé meglepő, ha tudjuk, hogy a falu népe a XVI. században a kálvini hitre tért, s meg is maradt abban mind a mai napig.

A monostor talán bencés apátság lehetett, ennek tartja F.Romhányi Beatrix és Koszta László is a magyar bencés monostorokat, illetve Dél-Magyarország egyházi rendszerét ismertető tanulmányában.

Nem tudni, hogy a megmaradt fal az épületnek melyik része, mert alapozását elszántották. Később emellett, északra, egy gótikus plébániatemplomot építettek. Ettől északra, 50-60 méterre állt a Zovárd nemzetség háromhajós monostora, amely 1283­ban már állt. Mindebből csak a Csonkatorony, egy Árpád-kori falsarok maradt fenn.

forrás: www.biharite.hu

Geocaching adatok

Szerep Csonkatorony (monostor-rom) (GCSZRP)
Szélesség N 47° 13,528'
Hosszúság E 21° 6,845'
Magasság: 92 m
Megye/ország: Hajdú-Bihar
Geoláda típusa: Hagyományos geoláda

http://www.geocaching.hu/caches.geo?id=2141

Nagyobb térképért klikk a képre!

turaterkep.jpg

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.