Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Velétei palotarom (Szentbékkálla)

2012.02.19

Velétei palotarom (Szentbékkálla) 2.jpgA Káli-medencéhez tartozó település, a 71-es főúttól északra fekszik. Közelében található a híres kőtenger is. Szentbékálla a Káli-medence ékköve, a medence északi, a Boncsos tető, a fekete hegy, Sátorma-hegy által körbefont térségét foglalja el. A település-elhelyezkedéséből nem csupán a különleges panoráma, sok természeti látnivaló adódik, hanem olyan viszonylagos éghajlati védettség is, ahol évente mintegy 2000 órányit süt a nap. A viszonylag kis terjedésű határ körben erdős, dombos, csak dél felé nyitott, azonban ez utóbbi nagy része mocsaras.

Velétei palotarom (Szentbékkálla) 3.jpgA XIV. században a veszprémi püspök építtette a gótikus stílusú velétei palotát, melynek romjai még ma is állnak Szentbékkálla közelében.

A palotarom Szentbékkálla fölött, a Veléte-hegyen található. Veléte nevű helynév létezik ugyan, de Huszt mellett, és azt szláv személynévből eredeztetik. (Veleta) Azon ritka balatoni, középkori eredetű romok közé tartozik, amelyek nem egyházi célokat szolgáltak. Figyelemre méltó az egyemeletes rom épületsarkán kiugró faragott kőkonzol, amely régen az erkélyt tarthatta. Az írásos emlékek szerint 1559-ben a falu földesura, a veszprémi püspök itt "palotát" bírt, amely feltehetően azonos ezzel a rommal. Ottjártunkkor a hajdani püspöki palota egy hatalmas erdei sikló otthonául szolgált.

Velétei palotarom (Szentbékkálla) 1.jpgA Balaton-felvidéken nincs nyoma Veléte nevű településnek, de a környéken adatunk van egy Belethfalwa (1379) nevű helységről, amelynek neve fennmaradt még Belothafalva (1389), Berethfolua (1428) alakban is.

Ez a helység azonban Csánky Dezső szerint Zala megye délnyugat részén volt.

A velétei palotarom megközelítése

Velétei palotarom (Szentbékkálla) 4.jpgA templom előtti úton elhaladva hamar elérjük a temetőt. A temető legszélesebb útján keresztülmegyünk a sírkerten a világháborús hősi halottak kopjafái között, majd jobbra, észak, északnyugatra fordulva követjük a szűk, vadregényes ösvényt. Kb. egy perces séta után a romhoz jutunk.

A palotarom állapota jó, a kek_sav_2.gif juthatunk ide. Szűkebb környezetét mindig kitisztítják, körülötte erdő található. Információs tábla is tájékoztatja az érdeklődőket az épület múltjáról.

koordináta: N 46° 53,411' E 17° 33,770'

forrás: www.balatoniromok.blogspot.com

Nagyobb térképért klikk a képre!

turaterkep.jpg

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.