Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Vértesszentkereszt Bencés apátság romjai

2017.03.29

Nagyon nehéz bejutni, a templom remetéje kiszámíthatatlan, sajnos nehéz kifogni, hogy jó napja legyen. Próbáljátok, meg a következő elérhetőségeket, és meg kell próbálni előre egyeztetni az időpontot.

http://www.vertesszentkereszt.org
http://www.vertesszentkereszt.org/contact.html
+36-20-544 3074 (Henye Péter, Alapító, kuratóriumi tag, a Remete)
+36-30-600 1293 (Laskai Gábor Kuratórium elnöke)
+36-30-600 1301 (Kiss Klára, Ügyvezető)

Vértesszentkereszt Bencés apátság romjai.jpgA Vértesszentkereszti bencés apátság romjait a Vértes erdejének sűrűje rejti a Gerencsérvártól 2 km-re északra, Bokod község közelében, Oroszlány közigazgatási területén.

A Vértes „vadonában”, egy emelkedésen, hatalmas fák között bukkan elénk, mint egy látomás, a kolostor romja, amelyet Oroszlány vagy Pusztavám felől közelíthetünk meg.

 

Vértesszentkereszt Bencés apátság romjai 4.jpgMívesen faragott kövei igazi művészettörténeti csemegeként szolgálnak a román kor és a kora gótika építészeti emlékeit fürkészőknek. A Vértes erdőrengetegében vélhetően már a bencés szerzetesek megjelenése előtt korai templom állt, amely mellett csaknem kilencszáz évvel ezelőtt bencés kolostort és templomot építettek.

A monostor alapítási évszámát nem ismerjük, ám az ismert, hogy az épületekben 1146-ban már szerzetesek éltek. Az építkezéseket Vértesszentkereszten II. Ugrin püspök kezdte el a 12. század végén, és örököse, I. Miklós ispán fejezte be a 13. század első negyedében. Az építkezésen több műhely munkája tükröződik.


Vértesszentkereszt Bencés apátság romjai 3.jpgA 13. században a korai épületegyüttestől délre hatalmas méretű, gazdag szobrászati díszítésű háromhajós, keletelt, bazilikális elrendezésű román kori templom épült.

Károly Róbert uralkodása idején a vidék királyi tulajdonba került, kedvelt vadászterületévé vált. Azokra az időkre tehető az apátság fénykora, amikor a kegyurai az uralkodók voltak.

Megközelítése:

Pusztavám felől:

Vértesszentkereszt Bencés apátság romjai 1.jpgA templommal szemben induló úton (Petőfi Sándor utca) megyünk Pusztavám-Ipartelepek felé a zold_sav.jpeg sáv jelzésen. Ezt követjük, kb. 1,6km múltán balra térünk és folytatjuk utunkat az aszfaltos erdészeti úton. Kb. 2,0km múltán elhagyja az aszfaltutat a zold_sav.jpeg sáv jelzés, de mi folytatjuk utunkat az aszfaltúton. Innen kb. 1,5km-re aszfaltút fut be balról, mi erre kanyarodunk és követjük a zold_rom_jel.gif jelzést. Elhaladunk az egykori szállítószalag alatt, kb. 750m megtétele után a fán megpillantjuk a "Vértesszentkereszt-rom" feliratú fa táblát (ha épp nincs leverve). Követjük a meredeken futó földutat, kb. 300m után megpillantjuk a kerítés mögött elhelyezkedő impozáns romokat.

Oroszlány felől:

Vértesszentkereszt Bencés apátság romjai 2.jpgA vasútállomásról kijövet jobbra kanyarodunk és követjük a piros_sav.jpeg sáv jelzést. Kiérve a főútra (kb. 250m) jobbra , a vasúti kereszteződés felé kanyarodunk (kb. 200m), de nem megyünk át rajta, előtte balra kanyarodunk. Ipari telep jelenik meg tőlünk jobbra. Hosszasan haladunk (kb. 1,5km), míg a széles Táncsics Mihály utca le nem keresztez minket. Itt a jelzés egyenesen halad tovább, mi viszont jobbra kanyarodunk. Kb. 500m haladunk tovább (elhaladunk a Bányászati Múzeum előtt), amikor is balra kanyarodunk. Ezen az aszfaltúton megyünk kb. 5,2km, ahol balról egy aszfaltút csatlakozik hozzánk, erről érkezik a zold_rom_jel.gif jelzés is. Mi egyenesen továbbmegyünk, , de kisvártatva (kb. 60m) jobbról is bejön egy aszfaltút, erre kanyarodva követjük a zold_rom_jel.gif jelzés. Elhaladunk az egykori szállítószalag alatt, kb. 750m megtétele után a fán megpillantjuk a "Vértesszentkereszt-rom" feliratú fa táblát (ha épp nincs leverve). Követjük a meredeken futó földutat, kb. 300m után megpillantjuk a kerítés mögött elhelyezkedő impozáns romokat.

 

Geocaching adatok

Vértesszentkereszti Kolostor (GCVeKo)
Szélesség N 47° 26,548'
Hosszúság E 18° 16,275'
Magasság: 247 m
Megye/ország: Komárom-Esztergom
Geoláda típusa: Hagyományos geoláda

http://www.geocaching.hu/caches.geo?id=181

Nagyobb térképért klikk a képre!

turaterkep.jpg

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

wmiki1982@gmail.com

(Miklós, 2017.08.11 14:26)

Mi is jártunk ott. Egy család is ott volt, ők bejelentkeztek, mi nem. Nagy nehezen minket is beengedett a "remete", olyan stílusban, hogy a feleségemnek kedve lett volna visszafordulni. A művész úr(?) elvárja, hogy a valaga ki legyen nyalintva egy kis körbezevetésért.
Tehát adva van egy csodaszép rom, amit egy festőművész szinte kisajátított magának a műemlékvédelmi hatósággal, és a fenntartó alapítvánnyal takarózva.
Csakhogy az alapítvány 11 évvel ezelőtt azzal a céllal jött létre, hogy a romot visszavezesse a kulturális vérkeringésbe:
"Az alapítvány célja, hogy részben fenntartást szolgáló jövedelemszerzés, részben a műemlék együttes kulturális vérkeringésbe kerülésének érdekében a területet és a rom együttest, látogatás és különböző, de a műemlék jellegéhez megfelelő programok szervezéséhez alkalmassá teszi, ilyen programok létrejöttét segíti, a műemléket a széles nyilvánosság számára méltó keretek között hozzáférhetővé teszi, és ezen lehetőségeket a nyilvánosság számára is széles körűen terjeszti." 2006. szeptember (Forrás: http://www.vertesszentkereszt.org/manifeszto.html )
Én viszont azt látom, hogy Henye úr (aki bevalottan is csak egy kurvapecér - már elnézést) az otthonának tekinti ezt a műemléket, és rosszul van attól, ha mással is akár pár perc erejéig meg kell osztania.
Kérdem én, miért is nem lehet ezt a csodát valóban visszavezetni a kulturális vérkeringésbe?

turba.antal@gmail.com

(Ágnes, 2017.10.08 15:05)

Kedves művészettörténet és régmúlt iránt érdeklődők!
Az elmúlt napokban mi is jártunk ezen a csodás helyen. Élményünket csak az ottani "Őr" rontotta el, aki mintegy kegyet gyakorolva engedett be bennünket. A műemlék történetéről semmit, de a "lopásokról" (mármint a kövek) és az önfényezéséről annál többet mesélt, mindezt kegyet gyakorolva s bennünket többször megsértve. Nem értjük, hogy lehet egy ilyen csodálatos kincset ilyen emberre bízni! Miért nincsen pénztár, ahol szívesen befizetnénk a belépőt, ami vissza lenne forgatva az állag megóvásába.(és nem az ő zsebébe kerülne) Kérjük az illetékeseket jobban figyeljenek oda értékeinkre!

turba.antal@gmail.com

(Ágnes, 2017.10.08 15:06)

Kedves művészettörténet és régmúlt iránt érdeklődők!
Az elmúlt napokban mi is jártunk ezen a csodás helyen. Élményünket csak az ottani "Őr" rontotta el, aki mintegy kegyet gyakorolva engedett be bennünket. A műemlék történetéről semmit, de a "lopásokról" (mármint a kövek) és az önfényezéséről annál többet mesélt, mindezt kegyet gyakorolva s bennünket többször megsértve. Nem értjük, hogy lehet egy ilyen csodálatos kincset ilyen emberre bízni! Miért nincsen pénztár, ahol szívesen befizetnénk a belépőt, ami vissza lenne forgatva az állag megóvásába.(és nem az ő zsebébe kerülne) Kérjük az illetékeseket jobban figyeljenek oda értékeinkre!

csilla.hernesz@gmail.com

(Hernesz csilla, 2017.06.20 18:03)

"haladunk (kb. 1,5km), míg a széles Táncsics Mihály utca le nem keresztez" - ez már Szent Borbála utca;
Az utolsó 750 m pedig csak kb. 75 m a turista jelig, amely egy szikla darabra festetett :)

domoxilvia@gmail.com

(Dömök Szilvia, 2017.03.28 13:07)

Mi is idemennénk szombaton. Tudja valaki a telefonszámot, amin engedélyt lehet kérni a látogatáshoz?

susanna.katula@gmail.com

(KatulaZsuzsa, 2017.03.22 10:39)

Éppen ide tervezünk egy kirándulást. kitől, hol lehet megtudni,hogy látogatható-e?

lang.agnes@yahoo.com

(Lang Ágnes, 2017.03.19 12:41)

Ma jártam a kolostorromnál, és megdöbbenve tapasztaltam, hogy be van kerítve, és egy barátságtalan alak keresetlen szavakkal küldött el melegebb éghajlatra. (Hozzátéve, hogy ha élve akarom a kutyámat, jobb ha eltakarodom) Hogyan lehetséges, hogy egy ember önkényesen kisajátithatja magának ezt a csodás romot?

biharig@outlook.hu

(Bihari Gábor, 2016.09.28 18:41)

Mérföldkő Turisztikai Csoport szeptember havi aktuális kirándulására egy kisbusznyi sporttárs részvételével került sor. A gyönyörű, kellemesnek ígérkező, őszi reggelen nem sokkal 9 óra után Oroszlányt elhagyva a Vértes egyik emelkedője előtt kászálódtunk ki a buszból. Felsétálva az emelkedőn csodás látvány tárult elénk a fák sűrűjéből: a romjaiban is impozáns épületmaradványok láttán földbe gyökerezett lábbal bámultuk eleink valaha volt építészeti tudományát. A vértesszentkereszti bencés kolostor romjainak őrzője, gondozója Henye Péter „remete „- a korábbi megbeszélésnek hála – szívélyesen fogadott minket és kronológiailag/történelmileg alapos mondandóját hallgatva sétáltuk körbe a látandókat. A megilletődés mellett sokat nevettünk is, hiszen vezetőnk szellemes riposztokkal fűszerezte ismertetőjét.

erika.benczik@gmail.com

(Erika, 2016.07.31 16:27)

Sajnos mi is így jártunk, mint az előttem szólók, kár, hogy nem ezen a honlapon találtunk erre a meseszép helyre, nem indultunk volna el, a többiek tapasztalata után.
Az őr minősíthetetlen stílusban zavar el mindenkit ocsmány káromkodással szidalmazva a mindenkit. Elszomorító és felháborító, már csak azért is mert ahogy a hozzászólásokat nézem évek óta nem is változik ez a helyzet.!!!!

jupiterholdja@gmail.com

(Andrea, 2016.05.22 10:36)

Az interneten talaltam ra erre a varazslatosan szep romtemplomra. Ott hibaztam, hogy nem olvastam alaposbban utana. Pld, mi Oroszlany felol indultunk, a szenbanyanal bolyongva, jokora kerulovel leltuk csak meg. Eppen egy kisse csalodott par, ket gyermekkel jott szemben. Arrol, hogy a romot egy nem tul keszseges or vigyazza, hirbol persze mar hallottam. Lesz ami lesz alapon indultunk felfele a rom fele vezeto uton. Termeszetesen koszones helyett azonnal letolt, mint egy hulyegyereket.) Minek csesztetjuk ot foyton, kerjunk engedelyt ha latogatni akarjuk, illetekes hatosagtol stb. Vagy!! Hivjuk fel a telefonszamot mi a kapura kifuggesztett figyelmeztetes aljan lathato. Megtettuk, kedvesen naivan stb, a holgy viszonozta a kedvesseget es megadta az engedelyt. Az or morogva beengedett, onnantol mar nem is volt emberevo. BAR erosen serelmezte a kozepkori magyar tortenelemben mutatott jocska jaratlansagunkat. Ugyhogy, minimum egy doktori disszertacio a feltetel.)
Am amit csak utolagos utanaolvasas soran deritettem ki, alaposan meglepettt. A mogorva vadember ugyanis Henye Peter festomuvesz. O karolta fel szemelyesen par baratjaval a romtemplom ugyet, o keszitette az oltarkepet...
Orulok, hogy lathattam.)

Agárd

(Andrea, 2013.05.20 13:59)

A romhoz vezető földút bejárata rögtön a szállítószalag után van, nem 750 méterre. Piros kereszt és nyíl van festve egy sziklára jelzésként. A rom körbe van kerítve, csak vezetéssel látogatható minden fél és egész órakor. A gondnok a helyszínen lakik egy kisházban. Szép hely, de a fentiek miatt sajnos se nem romantikus, se nem vadregényes.

j.milan3@freemail.hu

(Milán, 2015.08.27 21:51)

Az interneten keresgélve találtam rá gondoltam elmegyek és megnézem.Én nehézkesen találtam rá mert olyan sok minden nem jelzi merre is van.Amikor viszont rátaláltam zárt kapuk fogadtak és egy nagyon kedves ember akivel ez a beszélgetésem zajlott.
Én:Jó napot!
Ő:Jó napot!
Én:Be lehet menni?
Ő:Nem!
Én:És mikor lehet bemenni?
Ő:Soha!
Én:Mért talán ez magán terület?
Ő:Nem de a műemlék védelmi hatóság nem megtiltotta a látogatást.
Én:Köszönöm akkor viszont látásra!
Ő:Semmi.
Ezek után értem mért van ott mint egy remete.Azt viszont nem értem ezt mért nem lehet a mai világban közzétenni az interneten vagy bárhol másutt.
Az előttem szóló kedves levélírónak teljes mértékben igazat adok abban,hogy boldogabb országokban az ilyen szép látnivalókért komoly belépőket szednek mi meg mint ha még a szocializmusban élnénk elzárva őrizzük őket az erdő mélyén.Szégyen ez az egész mint ahogy ez a Magyar nép is az úgy ahogy van!Ennyi lenne a véleményem!Köszönöm!

kasznariza@t-online.hu

(Kasznár Izabella, 2015.09.14 20:18)

Két hete sincs,hogy ott jártunk,de jó pofára estünk.Mi is az Interneten találtuk ,és alig vártuk,hogy élőben megnézhessük ezt a " CSODÁT". Nem volt egyszerű megtalálni,sokat kérdezősködtünk,viszont a kapun túl nem jutottunk. Ki van írva, hogy" nem látogatható!!!" Szomorúan távoztunk.Alig lehet kívülről látni valamit,pedig amint az interneten megnéztük,csodaszép lehet. Nem értem én sem,hogy tehetnek ilyet,hogy elzárják a látogatók elöl. Nem mindenki csoporttal jár kirándulni.Nagyon sok helyen jártunk már-vár és kastélylátogatók vagyunk,mindenhol szó nélkül kifizetjük a belépőt,és szeretettel fogadják a látogatókat. Ezen nagyon felháborodtam!!!!!!!!!

Re: Agárd

(Anikó, 2016.04.17 11:07)

Hasonlóak a tapasztalataim, mint a fentebb leírtak. Szeretünk motorozni, és a neten böngészve került elénk ez a csodálatos hely. Gondoltuk megnézzük. A helyet nagyon nehezen , többszöri rossz útválasztás és eligazítás után találtuk meg. Még azt is elfogadtuk, hogy nem volt látogatható....viszont a gondnok antiszociális magatartását már nem igazán... Úgy viselkedett, mintha minimum abból a korból maradt volna itt...és az ő kiváltsága lett volna csak az, hogy ott tartózkodhasson. Már a megjelenésünk is sértő volt, a viselkedésünk és a szándékunk pedig egyenesen felháborító. Hogy képzeltük, hogy szerettük volna megnézni?No, nem is részletezném, milyen szavakkal és tartalommal küldött el bennünket , hogy keressünk magunknak más nézegetni valót. Elég megalázó helyzet volt. És azt gondolom, hogy amit sérelmezett a jóember..., hogy nincs pénz a felújításra...azt talán pont ellensúlyozni lehetne egy barátságos fogadtatással, és igen: belépő szedésével. Szívesen áldoztunk volna mi is rá.