Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Zalavár, Szent Adorján-bazilika romjai

2013.06.04

zalavar_szent_adorjan_bazilika_romjai_1.jpgZalavár, Szent Adorján-bazilika romjai, Karoling kori szentélykörüljárós, gyűrűs-kriptás, valószínűleg Szent Adorjánnak szentelt bazilika volt, feltárása 2000-ben történt, a Ny-i homlokzathoz egy torony, D-en kolostor csatlakozott. A kolostor és a vár romjait 1999-2001 között tárták fel.

Valamikor itt, a mai községtől távol (1,5 km) a mocsárban egy római erődítés helyén épített várat és templomot(Mosaburg néven) a IX. század közepén Pribina szláv fejedelem, aki Nagy Károly frank király unokájától kapta ezt a területet.

zalavar_szent_adorjan_bazilika_romjai_2.jpgZalavártól Nyugatra, a Zala völgyében állt Pribina szláv fejedelem székhelye Mosaburg vára, 840 körül. Az évtizedek óta zajló kutatás során több templom alapfalait tárták fel. A Vársziget területén található Szent István által 1019-ben alapított bencés apátság romja, melyet a 15. században várfalakkal erődítettek. A várat 1702-ben felrobbantották. A Karoling kori szentélykörüljárós, gyűrűs-kriptás, valószínűleg Szent Adorjánnak szentelt bazilikát 2000-ben tárták fel. A Nyugati homlokzathoz egy torony, Délen kolostor csatlakozott. A kolostor és a vár romjait 1999-2001 között tárták fel.

zalavar_szent_adorjan_bazilika_romjai_3.jpgLiutpram salzburgi érsek építtette a templomot, ahol elhelyezták Hadrianus (Szent Adorján) mártír maradványait. Az építés 852-53 körül kezdődött.

Az ásatások során feltárták a bazilika alapfalait. A kor szokásainak megfelelően a felszentelt templomokban egész alakos szenteket temettek el. A Szent Hadrianus-templom is azt a célt szolgálta, hogy a frissen megkereszteltekben erősítse a keresztény hitet.

zalavar_szent_adorjan_bazilika_romjai_4.jpgAz építés kezdete 852-53-ra tehető, s 870-ben már fölszentelt templomról tudunk. A templom mellé szerzeteseket rendeltek, feltehető, hogy akkor is létezett egy kolostor. Maga a templom ötven méter hosszú, huszonöt méter széles volt, s ilyen korai időből egész Kelet-Európában nem ismert ekkora méretű istenháza. A szentély körül félkörívben föld alá süllyesztett folyosó fut végig, amelyet az oldalhajókból lehetett megközelíteni, ahonnan három kápolna nyílt. A Nyugat-Európában is egyedülálló lelet az un. szentélykörüljárós templomok őstípusa lehetett.

A nyolc évig tartó ásatások után a bazilika romjait konzerválták és újra felszentelték.

koordináta: N 46° 39,652' E 17° 8,251'

forrás: www.vendegvaro.hu, www.muemlekem.hu, www.templomaink.hu

Geocaching adatok

Zalavár (GCZVAR)
Szélesség N 46° 39,692'
Hosszúság E 17° 8,140'
Magasság: 97 m
Megye/ország: Zala
Geoláda típusa: Hagyományos geoláda

http://geocaching.hu/caches.geo?id=479

Geocaching adatok

Récéskúti bazilika (GCREBA)
Szélesség N 46° 40,003'
Hosszúság E 17° 8,530'
Magasság: 113 m
Megye/ország: Zala
Geoláda típusa: Hagyományos geoláda

http://geocaching.hu/caches.geo?id=2515

Nagyobb térképért klikk a képre!

turaterkep.jpg

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.