Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Bozsok, Batthyány várkastély

2013.10.02

bozsok_batthyany_varkastely_1.jpgKőszegtől 9 km-re nyugatra, Rohonctól 5 km-re keletre, Szombathelytől 22 km-re északnyugatra a Kőszegi-hegység déli lábánál, az Arany-patak mentén fekszik. Területének északnyugati részét a hegyeket borító erdő alkotja. Ide tartozik a Kőszegi-hegység legmagasabb csúcsa, az Írott-kő is. A hegyek lábánál szőlők és gyümölcsösök találhatók, míg a délkeleti rész mezőgazdasági terület.

A község területén a régészeti leletek tanúsága szerint már a kőkorszakban is éltek emberek. A kelták idején a község területe a közeli Szent Vid várához tartozott. A Sibrik-kastély helyén egy római castrumot sejtenek a történészek, mely az egykori vízvezeték őrzését is ellátta. A római korban innen vezették a vizet a tartományi székhelyre Savaria városába. Ennek a vízvezetéknek egy feltárt darabja ma Bucsu község határában megtekinhető.

Bozsok, Batthyány várkastély

bozsok_batthyany_varkastely_2.jpg

Már a 13. században Szent Vid várával együtt a Kőszegi család tulajdona volt. Később a Németújváriaké, majd 1405-től a Garaiaké, 1445-ben III. Frigyes német-római császár foglalta el. Visszafoglalása után a király hívének, Bornemissza Jánosnak adta, akitől azt hozományként ''Bagossy Mihály táblabíró szerezte meg. A hagyomány szerint a mai Sibrik kastély Mátyás király kedvelt vadászkastélya volt és így a birtokkal együtt az is a Bagossyaké lett. 1532-ben Kőszeg várának ostromakor a környező falvakkal együtt Bozsokot is elpusztították és az teljesen elnéptelenedett. Az elpusztított lakosság helyére német és horvát nyelvű népek települtek.1538-ban a szarvaskendi Sibrik család kapta királyi adományként.  A bozsoki birtokot 1552-ben Sibrik Gergely két részre osztotta. Az idősebb Osvát Bozsok északi, a fiatalabb Máté Bozsok déli részét kapta. Mindkét ági örökösei lakóhelyet építettek maguknak a faluban. A Sibrik kastélyt 1554-ben említik először írott forrásban. Helyén már korábban nemesi udvarház állott, 1614-ben a török veszély hatására várkastéllyá építették ki. A Sibrik család fiatalabb (Mátét követő) ága 1616-ban eladta birtokait a leromlott állapotú Alsó-kastállyal a rohonci várban székelő Batthyányi Ferencnek.

bozsok_batthyany_varkastely_3.jpgA Sibrik család hajdani alsó kastélya 1616-ban került Batthyányi Ferenc tulajdonába. A falu két kastélya közül a déli részen fekvő a Batthyányiaké, az északi a Sibrikeké volt. Az új tulajdonos néhány év alatt nagy költségen, két emeletes, négy saroktornyos, vizes árokkal körülvett, jellegzetesen XVII. századi főúri várkastéllyá építette át. A XVII. század végén kedvelt tartózkodási helye volt Batthyány Ádámnak és feleségének, Strattmann Eleonórának. A kastélyban több előkelő vendég, köztük 1698-ban II. Rákóczi Ferenc is megfordult, 1708-ban pedig gróf Esterházy Antal kuruc főgenerális itt rendezte be főhadiszállását. Az 1800-as években egy Batthyányi lány hozományaként került gróf Althan Ferenc főudvarmester tulajdonába. Az ő vendége volt 1813-ban I. Ferenc császár és neje.

bozsok_batthyany_varkastely_4.jpg1832-től, amióta gróf Althanné itt halálozott el kolerában, lakatlanná vált. 1841 augusztusában villámcsapás következtében kigyulladt, és a tűzvész jelentős károkat okozott az épületben. 1860-ban a Batthyány család eladta. Cselédségi és gazdasági épületeit továbbra is hasznosították a mindenkori tulajdonosok. A század első felében itt volt a régi képeslapon is megörökített Molnár-kúria. Jelenleg a Magyar Államkincstár tulajdona, így az itt kialakított lakást csak bérli a benne lakó család. A Batthyány kastély állagvédelmét elhanyagolták, már csupán néhány kő bizonyítja az egykori kastély ott létét. A Batthyány kastély állagvédelmét elhanyagolták, növényzet nőtte be, az épület egyre pusztul, a kastélyrom jelenlegi állapotában, buja zöld környezetével inkább parknak tekinthető, mint épített környezetünk történelmi emlékének, hiszen az 1960-ban tervezett felújítások sajnos elmaradtak, s az épület tovább pusztult. Ma megközelíteni életveszélyes.

GPS koordináták:
Északi szélesség: 47° 19' 06"
Keleti hosszúság: 16° 29' 05"

forrás: www.hu.wikipedia.org, www.bozsok.hu

Geocaching adatok

Bozsok, Sibrik-kastély (GCSibr)
Szélesség N 47° 19,814'
Hosszúság E 16° 29,536'
Magasság: 349 m
Megye/ország: Vas
Geoláda típusa: Hagyományos geoláda

http://www.geocaching.hu/caches.geo?id=1475&show_logs=i

Nagyobb térképért klikk a képre!

turaterkep.jpg

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.