Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Csobánc vára

2011.05.28

Csobánc vára 2.jpgA Tapolcai-medence keleti oldalán Gyulakeszi községtől keletre emelkedik a vulkáni eredetű Csobánc, amelyet írók és költők regéje tett ismertté.

A hegy tetejét a XIII. században épült Csobánc vára koronázza. Csúcsairól pedig pompás kilátás nyílik a Tapolcai-medencére és a Balatonra.

Csobánc vára 5.jpgA csobánci vár története: A várról az első említést egy 1702-es oklevél teszi, de építése már az 1250-es évek környékén elkezdődhetett. A vár a Rátóti Gyulaffy család tulajdona a 17. század második feléig, építtetői eredetileg diszeli nemesek. Mátyás király 1490-ben bekövetkezett halála után Habsburg Miksa betöréseinek a vár is áldozatául eshetett volna, de Kinizsi Pál parancsára erődítménnyé kezdték alakítani. Ennek köszönhetően a várat egyik török ostrom sem tudta bevenni. Csobánci vár

Csobánc vára 1.jpgEvlija Cselebi történetíró a vesztes török sereg elvonulásakor említést is tesz a várról. A vár elleni legnagyobb ostrom 1707. február 25-én ért véget. A várat Jean-Louis Rabutin császári tábornagy próbálta elfoglalni, ismét sikertelenül, ezer főből álló serege ellenére.Ebben a korban(igaz rövid ideig) a várat egy félig finn kapitány,Wrippinody Károly védte. A várat körülbelül 30 főnyi helyőrség, 30 főnyi bemenekült nemes, illetve asszonyok és gyermekek védték, Szász Márton kuruc vice hadnagy vezetésével.

Csobánc vára 3.jpgAz ellenséges, osztrákokból, szerbekből, labanc-magyar ostromlókból álló sereg majdnem 400 főt vesztett el a csata során, köztük 52 tisztet. A vár 1709-ben került ismét császári kézbe, ekkor kezdődött meg robbantásos rombolása. A vár feltárására 1953-ban indultak meg régészeti, feltárási kutatások, ám a vár napjainkra rettenetes állapotba került, megóvása, felújítása sürgős tennivalókat kíván. E célból egy helybeli baráti társaság létrehozta a Csobánc Váráért Alapítványt 2003 májusában..

Csobánc vára 4.jpgA Csobánc csupasz lapos teteje lévén erről a hegyről a legszebb a kilátás.

Nyáron folyamatosan siklóernyősök parádéznak a hegyoldalban felszálló légáramlatokban.

Tiszta időben dél felé a légvonalban 100 km-re lévő pécsi torony is látható.

 

Útvonal-leírás:

A csúcs megközelíthető Diszel vagy Gyulakeszi felől, de más is elképzelhető. Diszel mellett a hegy elég egyértelműen látszik... Megközelítése több oldalról lehetséges - vagy a Köveskált és Gyulakeszit összekötő út felől a hegy irányába induló bekötőúton, vagy a Káptalantóti és Diszel közti rossz minőségű útról kb. az út legmagasabb pontjáról a hegy felé, vagy Diszel faluból. Kocsival kb. a hegy feléig lehet felmenni földutakon, onnan csak gyalog (bringát fel lehet tolni).

forrás: www.heviz.me

Geocaching adatok

Csobánc (GCCSBC)
Szélesség N 46° 52,266'
Hosszúság E 17° 30,178'
Magasság: 370 m
Megye/ország: Veszprém
Geoláda típusa: Hagyományos geoláda

http://www.geocaching.hu/caches.geo?id=260

Nagyobb térképért klikk a képre!

turaterkep.jpg

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

loci1963@freemail.hu

(Termesz, 2017.10.16 19:55)

Diszelt a Miklós úton hagyd el egyenes irányba, majd párszáz méter után jobbra kb. 45 fokban letérve célozd meg a hegyet. Ha nem sajnálod a kocsidat, vagy terepjáróval vagy, akkor egy romtemplomig (ez kb. félút fölfelé) mehetsz föl, itt leparkolsz valahol a szőlők partján és gyalog mégy föl a kaptatón. Gyerekkel is föl lehet menni, nagyon ajánlom mindenkinek, mert a panoráma felejthetetlen, a várrom jobb mint a semmi, a siklóernyősök pedig tényleg ott vannak, ha süt a nap.