Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Dedevár (Uppony)

2012.02.21

dedevar_1.jpgUppony községtől 1 kilométerre keletre, a Lázbérci-víztározó felé magasodó Fekete-hegy legmagasabb nyúlványán található Dedevár. A víztározó megépítése előtt a vár alatt folyt a Csermely patak, melynek völgyében az Uppony-Dédes út haladt el.

A vár történetéről nagyon keveset tudunk. Építése az Árpád-korra tehető, pusztulásának ideje nem ismert. Okleveles adat nincs róla.

dedevar.jpgDedevárban régészeti feltárás nem történt. A vár szintvonalas felmérését Nováki Gyula és Sándorfi György végezték el. A vár közepén egy közelebbről nem ismert kutatás nyomai láthatóak

A várban valószínűleg egy megerősített, négyzet alaprajzú őrtorony volt, amit keletről egy árok, nyugatról a meredek hegynyúlvány védelmezett. A vár háromszög alakú, melynek 3 méter hosszú lekerekített csúcsa nyugatra néz, talpa pedig 8 méter hosszú és keleten fekszik. A kettő közti távolság 11 méter. Teljes alapterülete 60 m², a torony alapterülete kb. 7 m², ezért a kisebb méretű várak közé tartozott. A vár közepe dobbantásra kongó hangot ad. Itt ásásból, kutatásból származó bemélyedés látható.

A keskeny hegyvonulat északi és déli oldala igen meredek a vár alatti részen, de keleti irányban mindkét oldalon fokozatosan kiszélesedik és lankásodik. A nyugati oldala élesen végződik és fokozatosan ereszkedik alá a völgybe, s helyenként egy-egy függőleges mészkőszikla nehezíti meg a feljutást.

Nagyobb térképért klikk a képre!

turaterkep.jpg

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.