Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Döbrönte, Szarvaskő vára

2011.07.16

Döbrönte, Szarvaskő vára.jpgDöbrönte a Bakony nyugati oldalának völgyében, Ajkától és Veszprémtől 27-30km-re fekvő kicsiny, jelenleg megközelítőleg 280 fős település, már a római korban is lakott volt.

Neve a szláv Dobrete személynévből származik. 1941-ben 549 lakost számlált a falu, ebből 64 magyart. A II. Világháború után 390 személyt kitelepítettek Németországba, helyükre azóta az ország több településéről érkeztek új lakosok...

Döbrönte, Szarvaskő vára 1.jpgA település nevezetessége Szarvaskő vára és a klasszicista stílusban épült római katolikus templom.

A vár romjai a falu fölé magasodó, meredek domboldal tetején állnak. A középkori vár maradványainak nagy részét a föld mélye rejti, az ég felé törő, látható kőfalakat a XXI. század elején restaurálták. A környék kitűnő túrázási lehetőséget tartogat a kirándulók számára. Kellemes sétával elérhető innét az Ödön-forrás is. Nyáron a Bittva patak völgye, télen a várhegy oldalában kialakított sípálya vonzza Döbröntére a nyugalmat, festői tájat kedvelő túristákat.

A vár rövid történelme

Döbrönte, Szarvaskő vára 4.jpg1367-ben Himfy Benedek bán emeltette, aki Nagy Lajos király kedvelt hadvezéreként kapott erre engedélyt döbröntei uradalmának területén. Az idők során birtokaik bevétele erősen lecsökkent, emiatt a Himfy család a rablólovagok szintjére süllyedt. 1464-ben fegyveres szolgáikkal megrohanták és kirabolták a Szent Márton-hegyi apátságot is. (Pannonhalma)
Hunyadi Mátyás a Himfy familia birtokait ezután elkoboztatta, és Kanizsai László bárónak adományozta. Röviddel ezután ismét a Himfy-ek birtokába került. Himfy Imre 1499-ben Orsolya nevű lányát Essegvári Ferenchez adta hozzá feleségül, aki a házasságkötéssel egyidejűleg zálogba vette a döbröntei várbirtokot.

Döbrönte, Szarvaskő vára 5.jpgAz 1526-os mohácsi csata utáni belháboruk miatt vastag falú rondellával erősítették meg a várat, melynek lőréseiből vették ágyutűz alá az ellenséget. 1555-ben Nádasdy Tamás nádorispán még Döbrönte épségéről számolt be jelentésében. A kis létszámú védelemmel rendelkező vár pusztulását valószínűleg egy portyázó török csapat okozhatta, a romokból származó köveket a lakosság elhordta...

Geocaching adatok

Döbrönte (GCBAMZ)
Szélesség N 47° 13,851'
Hosszúság E 17° 33,099'
Magasság: 230 m
Megye/ország: Veszprém
Geoláda típusa: Hagyományos geoláda

http://www.geocaching.hu/caches.geo?id=524

Nagyobb térképért klikk a képre!

turaterkep.jpg

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

anita.k83@gmail.com

(kovacs anita, 2014.10.10 14:04)

Szeretnék érdeklodni hogy kutyával látogatható-e a vár es környéke?Jól nevelt,emberekhez szokott kutyusrol van szó,természetesen pórázon.Köszönöm előre is,üdv Anita

zita.gabriella.fodor@freemail.hu

(Atrix, 2013.07.17 13:39)

Szia!
Nem tudod, hogy Szarvaskő vára ingyenesen látogatható-e? :)

Re: zita.gabriella.fodor@freemail.hu

(Laci, 2014.07.02 09:16)

Igen a vár ingyenesen látogatható.