Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Füzéri vár

2011.05.08

Füzéri vár.jpgA különleges és védett vulkáni kúp tetejére a XIII. század elején építették a várat, ami a XIV-XV. században épült ki. Legkorábbi és legszebb fekvésű váraink egyike. Építésének pontos ideje ismeretlen, de valószínűleg az itt birtokos Aba nemzetség egyik tagja, a Füzéry család őse Zaránd építtette.

1264-ben említik először oklevélben, de egy 1270. évi oklevél egyik utalása alapján bizonyos, hogy a vár II. András halálakor (1235) már állt és 1235 előtt a király, II. András birtokába került.

Füzéri vár 1.jpgHajdan a hegy lábától felvezető utat és a csúcs alatti szűk fennsíkonemelt elővárat palánk védte. Onnan lépcső vezetett fel a várfelvonó­hidas (rekonstruált) kaputornyáig. E torony az őrhely mellettegykor tömlöcöt is magában foglalt. A vár szabálytalan, tojásdad alaprajzú falai a sziklatető körvonalait követik. Az udvart jobbról a várfalhoz épült gazdasági épületek szegélyezték: a sütőház, konyha és deákház. Az udvart délről négyszög alaprajzú, boltozatos pince fölött emelkedő gótikus kápolna zárja le. Ez a vár legépebben ránk maradt épülete. Völgyre néző hosszoldalán két, a végfalakon egy-egy nagyméretű csúcsíves ablak nyílik. Fülkéjüket alul kőpadok fogják közre. Megmaradtak a kápolna keresztboltozatainak karcsú falpilléreken nyugvó bordaindításai is. Alattuk a csipkés faragású baldachinok egykor szobrokat tarthattak. Az udvarnak a kaputoronnyal átellenes oldalán íves körvonalú bástya emelkedik. Valaha itt volt a porkoláb és az őrség szállása.

Geocaching adatok

Füzéri vár (GCFuVa)
Szélesség N 48° 32,572'
Hosszúság E 21° 27,615'
Magasság: 500 m
Megye/ország: Borsod-Abaúj-Zemplén
Geoláda típusa: Virtuális geoláda

http://www.geocaching.hu/caches.geo?id=58

Nagyobb térképért klikk a képre!

turaterkep.jpg

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.