Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

Gerenna-vár (Szilvásvárad)

2012.08.16

Gerenna-vár (Szilvásvárad) 2.jpgGerenna-vár a Bükk egyik, 759 m magas, csonkakúp alakú, sziklás csúcsa a Tótfalu-völgy és a Leány-völgy közötti gerincen; a hegység egyik legszebb kilátóhelye. Nevét az egykor itt állt várról kapta. Északi oldalában a műút alatt (Szilvásváradról a második parkolónál) kilátót építettek ki a Leány-völgy fölé. Turista emlékhely.

A Leány-völgyben (520–850 m. tszf.) mészkövön növő szurdokerdő (Phyllitidi-Aceretum) fejlődött ki. A hegy helyenként igen meredek (45–55º), ÉK-nek néző oldalán, sziklafalain a perm, illetve triász korú mészköveken, ahol a termőréteg többnyire csak 5–10 cm vastag, a sötét mészhumuszon, illetve rendzinán hársas-berkenyés reliktum erdő (Tilio-Sorbetum) nő. Ebben megjelenik a hegyi juhar és a magas kőris; szálanként elegyedik közé a hegyi szil, a korai juhar és a nagylevelű hárs. Törmelékes lejtőin gyakoriak a jégkorszaki reliktumnak tekintett alhavasi növények, mint például: sárga ibolya, havasi ikravirág, poloskavész.

Gerenna-vár (Szilvásvárad) 1.jpgA kis területű várhelyet a meredek keleti oldal kivételével 3–4 m széles és mintegy 2 m mély, törmelékkel feltöltött árok övezi. Bejárata feltehetőleg a legkönnyebben megközelíthető, nyugati oldalon volt, ahol a várárkon fahíd vezethetett a felvonóhidas kapuhoz. Az egykori, gyűrű alakú földvárat a környéken lakó szlávok építették még a honfoglalás előtt. Ezután a 14–15. században használták (alaprajza és jellege alapján valószínű, hogy a szomszédos Éleskő váránál később építették). Középkori funkciójáról csak bizonytalan, többé-kevésbé hagyomány jellegű információk maradtak fenn: állítólag Nagy Lajos vadászkastélya volt, majd Mátyás király is használta. Nem tudjuk, hogyan pusztult el (feltételezik, hogy Éleskőhöz hasonlóan); ma már alapfalai is alig láthatók.

Megközelítése:

Szilvásváradról a Tótfalu-völgyön a sárga sarga_sav_2.gif, majd sárga L sarga_l_sav.gifjelzésen, illetve a bércen vezető sárga + sarga_kereszt_2_sav.gif és sárga L sarga_l_sav.gif jelzésen. Gépkocsival az Olasz-kapuhoz vezető úton a harmadik parkolóig, innen a sárga L sarga_l_sav.gif jelzésen 10 perc.

forrás: www.muemlekem.hu, www.hu.wikipedia.org

Geocaching adatok

Gerennavár (GCGere)
Szélesség N 48° 5,462'
Hosszúság E 20° 25,934'
Magasság: 754 m
Megye/ország: Heves
Geoláda típusa: Hagyományos geoláda

http://www.geocaching.hu/caches.geo?id=739

Nagyobb térképért klikk a képre!

turaterkep.jpg

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

suzukiakiray@citromail.hu

(Gelencsér Norbert, 2016.08.04 11:44)

Menyibe kerül a Szilvásvárad-Olaszkapu fűzetös út? Köszönöm